Wróciłam do malowania pastelami co kocham robić i czego robić nie mogłam przez kilka ostatnich lat bo sam ich zapach wywoływał atak migrenowy. Trzy dni bólu, żygania, światlowstrętu I nadwrażliwych zmysłów. Dzięki nowemu leku jestem znowu w stanie żyć bez bólu i robić to co kocham, jeść to co kocham (uwielbiam czekoladę i po latach mogłam ją zjeść bez ataku, taki drobiazg, a cieszy). Aimovig został zaakceptowany na polskim rynku 14 listopada, 15 dostałam swoją pierwszą dawkę a przedwczoraj drugą. Jego producent jest o tyle spoko że wprowadza program w którym opłaca cześć dawek przez pierwsze dwa lata - dzięki temu byłam w stanie zacząć terapię i znaleźć pracę. Niemal też stać mnie na opłacenie pierwszej dawki, koszt to około 2200 złotych, miesięcznie, do końca życia, co 28 dni. Mała cena za normalne i w pełni sprawne życie o normalnej długości, nie? ( ͡°͜ʖ͡°) Bez niego nie wiem czy psychicznie i fizycznie wytrzymałabym dekadę, przy czterech 30 godzinny h atakach w tygodniu...
Zastanawiam się jednak nad zrobieniem aukcji charytatywnej pod tytułem "nie stać mnie na leki" bo mnie... Nadal mnie nie całkiem stać, z mojej pensji w styczniu zostanie mi jakieś 800 złotych na przewegetowanie miesiąca, i to pod warunkiem że nie wyskoczy jakiś nieprzewidziany wypadek. Z tego 700 będę musiała wydać na czynsz i opłaty. Choroba wcześniej nie pozwalała mi zdobyć oszczędności. Za rok wiem że już nie będę pewnie miała tego problemu, bez bólu dam radę wspiąć się po szczebelkach kariery. Teraz... Nie chce pożyczać lub żebrać. Chcę sprzedać trochę grafik które chce w tym celu stworzyć. Pierwsza (ale już "zajęta") wisi w poście.
Czy mirki byłyby chętne na licytację rzeczy w tym stylu? Jeśli tak to w nowy rok ją uruchomię, z conajmniej 10 pracami.
@Hans_Trans: czemu? Kosz leku wszędzie jest ten sam a w mojej branży zarobki też są stałe na całym świecie, za rok gdy będę miała doświadczenie będzie wystarczać. Umiejętności, nieskromnie mówiąc, mam. ( ͡°͜ʖ͡°) Koszt życia w Polsce jest dosyć mały i mamy naprawdę dobra opiekę zdrowotną - darmową i o lepszej jakości niż w takim UK. Tam bałabym się iść na SOR w przypadku
Oprócz niej musiałam zrezygnować z wina, serów dojzewajacych i ogólnie produktów podawanych podobnym procesom produkcyjnym że względu na tyraminy - które powodują wyrzut CGRP który wywołuje migreny. Aimovig blokuje receptory cgrp, przez co stałam się niewrażliwa na te "wyzwalacze".
Innymi triggerami moimi triggerami były blyskajace światła, ogólnie obrazy "epileptyczne", buczące dźwięki, mocne zapachy (szczególnie perfumy i p-------y ale na przykład też moje kochane pastele)
@obecny_duchem: jeśli chodzi o malowanie pastelami olejnymi to chyba krajobrazy - bardziej i mnie realistyczne, zanim choroba to mi uniemożliwiła szłam mocno w stronę surrealizmu. Teraz chce tam wrócić, ta droga mleczna w lesie była tylko wprawką i przypomnieniem technik. ( ͡°͜ʖ͡°)
A, gwiazdy tu są z skruszonej i wklepanej pastel suchej.
@Axoi: dostanie leku, który pozwala normalnie żyć to musi być cudowne uczucie, obyś nie miała problemu z zakupem kolejnych dawek. Praca piękna, powodzenia :)
@obecny_duchem: biorąc lek jestem zdrowa bo likwiduje przyczynę ataków. :3 ale dawka musi być powtarzana. Dopóki będę brała Aimovig co 28 dni będę zdrowa, innego wyjścia mi współczesna medycyna nie daje. Ale cieszę się że się chociaż to pojawiło, nau jest wspaniała. Jeszcze rok temu myślałam że nic mi nie pomoże, a potem pojawiły się pierwsze informacje... Nadzieja wróciła i się spełniła.
Gratuluję mózgu osobie w zakładzie karnym która zdecydowała się wypuścić mojego ojczyma recydywistę na święta. Tak skończyła się jego wizyta... #zalesie #zk
Zastanawiam się jednak nad zrobieniem aukcji charytatywnej pod tytułem "nie stać mnie na leki" bo mnie... Nadal mnie nie całkiem stać, z mojej pensji w styczniu zostanie mi jakieś 800 złotych na przewegetowanie miesiąca, i to pod warunkiem że nie wyskoczy jakiś nieprzewidziany wypadek. Z tego 700 będę musiała wydać na czynsz i opłaty. Choroba wcześniej nie pozwalała mi zdobyć oszczędności. Za rok wiem że już nie będę pewnie miała tego problemu, bez bólu dam radę wspiąć się po szczebelkach kariery. Teraz... Nie chce pożyczać lub żebrać. Chcę sprzedać trochę grafik które chce w tym celu stworzyć. Pierwsza (ale już "zajęta") wisi w poście.
Czy mirki byłyby chętne na licytację rzeczy w tym stylu? Jeśli tak to w nowy rok ją uruchomię, z conajmniej 10 pracami.
#wykopefekt #pomocy #axoizbieranaleki #rysujzwykopem
źródło: comment_EejJuYkimtg8FKZEEyfmqOCAZnVFuzHP.jpg
Pobierzuciekaj z pl.
nie zmarnuj zycia
źródło: comment_Ourdxvpy3NhpF74RWpE9KuF4wUVhdFI0.jpg
PobierzOprócz niej musiałam zrezygnować z wina, serów dojzewajacych i ogólnie produktów podawanych podobnym procesom produkcyjnym że względu na tyraminy - które powodują wyrzut CGRP który wywołuje migreny. Aimovig blokuje receptory cgrp, przez co stałam się niewrażliwa na te "wyzwalacze".
Innymi triggerami moimi triggerami były blyskajace światła, ogólnie obrazy "epileptyczne", buczące dźwięki, mocne zapachy (szczególnie perfumy i p-------y ale na przykład też moje kochane pastele)
https://my.mixtape.moe/xvhzea.png
Wolam@Totalq09: bo taka będzie lepszą tapetą. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A, gwiazdy tu są z skruszonej i wklepanej pastel suchej.
Komentarz usunięty przez autora
@Lauda: nawet nie wiesz jak bardzo.