Wpis z mikrobloga

Powiem wam, że matematyka to jest najłatwiejszy sposób dla głupich ludzi aby czuli sie inteligentni. Nauczy się taki na pamięć liczyć jakąś tam całkę albo macierz i juz uważa że jest wykształcony. Tymczasem nawet małpę dałoby się nauczyć wykonac kilka kroków po kolei. Stąd może popularnośc studiów ścisłych w polsce. Bo po co kształcić sie wszechstronnie jak można wkuwac regułki na pamięć aby zaliczyć kolosa/egzamin. Tfu
#matematyka
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mcnight95: mnie bawią super wykształceni polacy którzy po 3-4 latach nauki matematyki na super wysokim poziomie idą pracować za 3k netto albo biora kredyt na wesele. Niestety w życiu nie ma karty z odpowiedziami do wkucia na pamięć, ale tego w szkole nie nauczą
  • Odpowiedz
@elo490500: To nie jest kwestia matematyki tylko c-------h uczelni w Polsce. Są moze z dwie maks trzy uczelnie po których studia z matmy dają ogromne możliwości i zarabia się dużo więcej niż 3k
  • Odpowiedz
@mcnight95: Na tych wlasnie c-------h uczelniach ludzie uczą się calkować i obracać macierze i jak widać c---a to dajhe. Program z matematyki jest taki sam na wiekszości uczelni nie-humanistycznych. A matematyka jest c-----o nauczana już od podstawówki.
  • Odpowiedz
@mcnight95: nie hejtuje matmy ale ogólnie poziom studiów i ludzi w polsce. Matematyka jest sztuką, ale na poziomie studiów to zajęcie dla malp albo dla komputerów. Nazywać polskiego studenta matematykiem to tak jakby nazywac szympansa na maszynie do pisania pisarzem
  • Odpowiedz
Matematyka jest sztuką, ale na poziomie studiów to zajęcie dla malp albo dla komputerów.

@elo490500: Aż mi się przypomniało:

Matematyka to również muzyka, to także poezja i taniec. Przynajmniej taka jest ta
  • Odpowiedz
@scyth: Nikt nie chce uczyć malp całek, między innymi dlatego żeby nie wyszło na jaw że 90% studentów nie nadaje się do niczego innego tylko małpiej roboty. Studia w polsce przypominają bardziej tresurę w cyrku niż rozwój intelektualny. A co do argumentum ad komputerum to zastanawia mnie fakt że osoby które tego argumentu używają używają, zawsze zwracają uwagę na matematykę, a nigdy na przykład na to jak działa procesor, jakie
  • Odpowiedz
@scyth: mnie chodziło o to, że komputer byłby idealnym uczniem na polskiej uczelni, bo dostarczasz mu wzory i schemat postepowania a on wypluwa odpowiedź. Cały rocznik studentów liczących całki można by zastąpić jednym słabym komputerem. Czego komputer jeszcze nie potrafi to mysleć samodzielnie. Dlaczego próbujemy rywalizować z nimi w dziedzinie, w której juz dawno nas pokonały
  • Odpowiedz