Wpis z mikrobloga

Przyszedł czas na nowe auto, rozglądam się za #e92, celuje raczej w przedlifta, budżet raczej skromny, bo 40-45tys, silnik tylko benzyna, zastanawiam się nad 325/218KM, 330/272KM. Ma ktoś takie auto? Jak z założeniem instalacji do takiego silnika? I jak z automatem? Steptronickiem w #e39 dobrze się jeździło, ale te auto jest młodsze i mam pewne obawy
#bmw
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@JaTobieTyMi: jak szukałem E92 to silników 3l europejskich jest jak na lekarstwo, najwięcej jest 328 3l z Ameryki. 325 czyli 2,5l nie cieszą się zbyt dobra opinią, ze względu na pękające glowice oraz nadmierne zużycie oleju.
  • Odpowiedz
  • 1
@KiiK6 jaki miałeś budżet? Aż tak ciężko o zadbany egzemplarz? Chciałbym 3.5 biturbo, ale jakby się coś zepsuło to chyba bym głodny chodził przez miesiąc XD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@JaTobieTyMi: 50tys i też szukałem początku produkcji. Ogólnie ciężko. Chyba najlepsza opcja to sprowadzić z USA auto po lekkiej kolizji, nowszy rocznik, lepsze wyposażenie, oraz silniki N51 podobno pozbawione wad N52
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: nie mam, ale docelowo chciałbym e90. W kwestii LPG to albo masz bagażnik zajęty przez butle, albo szukasz zakładu, ktory przerobi wnękę/skrytkę pod bagażnikiem i tam wkładasz butle, ale to rozwiązanie ma kilka minusów - koszmarnie mały zasięg, przerabianie wydechu (podobno zwaznie średnicy wydechu moze złe wpłynąć na moc) ogólnie dużo kombinacji. Dlatego im dłużej się zastanawiam tym częściej przechodzą mnie glupie myśli odnośnie diesla...
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi powodzenia, będzie Ci potrzebne. :)
Powodzenia drugi raz z LPG, stracisz bagażnik.
W grę wchodzi tylko 328i ze Stanów i 330i 258KM, bo 272KM ma wtrysk bezpośredni i lepiej sobie gaz darować. :)
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: uuuuj stary daj sobie spokoj z LPG. Ja na siłę szukałem benzyniaka bo tylko lpg mialem w glowie. Ostatecznie kupilem m57d30 w e61 bo mnie sytuacja zmusiła do zakupu diesla. Koszta wcale nie są wieksze. Lpg bedzie palic ci (realnie) 15-16litrow. Wiem co mowie bo miałem e39 530i. Jak osiągnąłem 13 litrow to az szampana otworzylem ;)
Moja e61XD na 3 litrowym 231 konnym dieslu pali mj okolo 9
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: druga rzecz, że gaz zalozysz tylko do silnika z POSREDNIM wtryskiem (EFi).
Trzecia rzecz to zapomnij o bagażniku. Dolicz do tego ze choćby skały srały bedziesz tankowac co około 300 kilometrow. Mega upierdliwe.
  • Odpowiedz
  • 0
@michgur a jak Ci się jeździ e60 w porównaniu z e39? Interesowała by mnie wersja 3.0 231 z silnikiem m54, chociaż w tych pieniądzach myślę, że mogę szukać czegoś z 2007+
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: niebo a ziemia. Przepaść doslownie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Auto mam z fotelami Komfort także wygoda w tym aucie to temat na osobny wątek ;)
Co do kasy... chciałbym Cie przestrzec przed kupowaniem aut "od osoby prywatnej, od niemca, francuza etc" z malym przebiegiem. Moja e61530xd jest z 2006 roku i ma 280k przebiegu w pelnej dokumentacji (która robi ww. firma)
Nie licz na okazje
  • Odpowiedz
@xspeditor ja dzisiaj przeglądałem z głupa mobile.de i swoje auto zamieniłbym w sumie na takiego sedana E90 3.0 258KM 2009-2011, ale to auto praktycznie nie istnieje xD
Doszedłem do wniosku, że trzeba chyba wydać 100patykow na F30/F36, ale czy to 10lat młodsze jest 4x lepsze? ))¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz