Wpis z mikrobloga

Czy jak kupię #windows10 na #allegro za 3 dychy to będzie to działająca, legalna wersja? Chciałbym załatwić sprawę systemu operacyjnego raz a dobrze, a widzę, ze ten produkt na stronie Microsoft kosztuje 600 zł. Czy jak kupię takiego #widnows z OEM, to będzie wszystko działało tak jak trzeba?

#komputery
  • 13
  • Odpowiedz
  • 0
@wmaniak2 W rzeczywistości sprawa ma się trochę inaczej, niż mirki u góry piszą, ponieważ Microsoft ogólnie zabrania sprzedaży licencji przypisanych do poszczególnych komputerów. Polityka firmy jednak ma się nijak do prawa w Unii Europejskiej, gdzie stwierdzono, że kupioną własność można bez problemu odsprzedać (w przeciwieństwie do np. Stanów Zjednoczonych) Dlatego też allegro na przykład nie ma prawa usuwać aukcji z "lewymi" licencjami. Teoretycznie więc zakup takiej licencji jest legalne i będziesz
  • Odpowiedz
W praktyce często jest to oryginalny klucz, ale sprzedawany wielu osobom. Po jakimś czasie klucz zostaje zablokowany.
Tani sposób na legalny windows to zakup oryginalnego Win 7 (z pewnego źródła lub najlepiej w wersji BOX) i zrobienie upgrade do 10 (ciągle można to zrobić, legalnie).
  • Odpowiedz
@wychu: żeby to jeszcze były używane, bo jakoś nie chce mi się wierzyć że każdy z tych ofert na allgero miał 9999 komputerów (lub inną liczbę sztuk z kosmosu) z których spisali klucze. Nawet firmy sprzedające poleasingowy sprzęt nie mają tylu kompów na magazynie z 10 pro.

Po za tym powtarzasz głupoty o sprzedaży, Microsoft nie zabrania sprzedaży pod warunkiem że sprzedasz razem ze sprzętem i tego samego dotyczy to
  • Odpowiedz
zakup takiej licencji jest legalne i będziesz posiadał oryginał.

@wychu: w jaki sposób potwierdzisz że sprzedawca jest właścicielem tej licencji, a nie właścicielem kodu aktywacyjnego?
  • Odpowiedz
Można odsprzedać licencję OEM bez sprzętu:

@wychu: jeszcze raz zadam pytanie: skąd wiesz, że sprzedawca zabierając komputery z korporacji w celu ich utylizacji przejął od korporacji licencje na systemy, które są do komputerów przypisane? On ma tylko kody z naklejek, nie ma prawa do licencji. Korporacja te licencje moze wykorzystać na nowych komputerach.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wychwalany mnie jako klienta to nie obchodzi. Mam prawo wierzyć, że sprzedawca posiada legalne oprogramowanie, które sprzedaje. Jak jest w praktyce każdy wie, dlatego w pierwszym poście napisałem, że "teoretycznie" jest to legalne.
  • Odpowiedz