Wpis z mikrobloga

Mircy z #planszowki, chciałbym kupić Osadników z Catanu, ale widzę że są nowe i starsze wydania. Które aktualnie opłaca się kupować? Wiem, że podstawa jest na 4 osoby i to powinno wystarczyć, ale gdybyśmy chcieli pograć na 6 osób to potrzebne jest rozszerzenie, ale podobno nie każde pasuje do każdego. Jak to wygląda? A może ktoś może polecić podobne gry tego typu?
  • 6
  • Odpowiedz
@Hrabia_Heheszko: nie kupisz dzisiaj niekompatybilnych wersji, bo taka byłaby tylko drewniana, a jej już od lat nie sprzedają.
Potem wprowadzili plastik i po drodze były tylko kosmetyczne zmiany (Osadnicy z Catanu przemianowani na proste Catan).

A odnośnie ostatniego pytania, to tak, możemy polecić inne gry i polecam nie kupować wszystkich dodatków do Catanu, a zamiast tego kupić inną grę.
Daj tylko coś więcej niż "podobne do Catanu".
  • Odpowiedz
@radziol88: @Nie_umre_za_ciebie: No właśnie patrzyłem np. na rebel i tam są wspomniane dodatki, ale z informacją, że pasują tylko do drewnianej wersji, ale chyba w empiku jest podstawka z nowej edycji i do niej kompatybilny dodatek dla 5-6 graczy. Nie wiem tylko jak to jest z tymi dodatkami z rycerzami, kupcami i piratami.

@radziol88: Mam na myśli właśnie coś w stylu ekomomii i budowania, ewentualnie walki ale może nie
  • Odpowiedz
@Hrabia_Heheszko: nie ma już nigdzie wersji plastikowej w sprzedaży. Na Rebelu jest tylko plastik i angielska wersja.

Catan i Gra o Tron to kosmiczny rozstrzał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pociągi są spoko, ale niekoniecznie na dłuższą metę.
Sprawdź Wysokie Napięcie, Shoguna, 7 Cudów Świata.
Jak coś dużego to Eclipse.
  • Odpowiedz