Wpis z mikrobloga

Postanowiłem się przebranzowac że stolarki na programistę głównie ze względu na finanse.
Dajcie jakieś poradniki jak zacząć żeby w przyszłości zarabiać 3k+
#programowanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korporacion: nie wiem czemu ale mam wrazenie ze majac umiejetnosci stolarskie mozna wyciagnac wiecej niz 3k+. Zrobienie jakichs szafek w miare designerskich, kozackie kuchenne rzeczy. Glupie stoliki pod kawe potrafia po tysiac zlotych kosztowac (wiadomo ze pewnie sa takie co kosztuja 50 ale mowie o standardzie)
  • Odpowiedz
@Arturian: niby tak ale rozumiem trochę kolegę. Teraz kasę za meble trzepią duże firmy, ciężko się przebić. Wiem co mówię bo mieszkam w takim zagłębiu i nie jeden gość firmę zwinął chociaż dobrze mu szło.
  • Odpowiedz
@TenTypDres: Wiesz co nie wiem ile się robi stolik, mam pare zapisanych szafek na pinterescie i bede chcial zlecic to jakiemus stolarzowi. Ja kiedys myslalem nawet o jakims biznesie tego typu ale musialbym miec ziomka od ogarniecia technicznych rzeczy.
Robisz 10 stolikow pod kawe. Rozne wzory. Moge takie cos zrobic w kilka dni w jakims programie komputerowym typu cad czy zwykly wektor.
Zakladasz insta, fp. Dogadujesz sie z jakims magnatem
  • Odpowiedz
@Arturian: No ja do EL mam 100 chyba ale mieszkam zaraz przy s8 Wro-Wwa. Wiesz, ja ci powiem ze zrobić coś fajnego to nie problem. Znaczy inaczej. Miałem kiedyś pare wizji na jakieś tam meble, bardzo podoba mi się serio lite drewno z łączonym czarnym szkłem, podobają mi się gzymsy led tak samo. "Lakier" zawsze uważałem ze to taka ozdoba dla ekskluzywnych biedaków bo do dziś niektórzy ludzie nie mają
  • Odpowiedz
@Arturian: ja p------e.. ten opis jebnięty na szybko aż mnie przekonał ( ͡° ͜ʖ ͡°) fakt to jest prawda z tym co mówisz, chociaż powiem ci ze kilka razy widziałem stoły tez w takim minimalistic art gdzieś na printrest chyba. Kilka metalowych rurek, blat z jakiegoś drewka i wstawki z żywicy epoksydowej barwionej. Tez to spoko nawet wyglądało. Pomysłów na meble jest w k---e i w
  • Odpowiedz
@TenTypDres: insta, pinterest, fb, odpowiednie targetowanie reklam, jakis fake blog, blok wlasciwy. No jest pare patentow. To jaki masz sprzet do dyspozycji? Frezarka? Pila?

No a to co mowisz o tym ze "mam taka sama szafe" to wystarczy juz samo haslo "o! z ikei".
  • Odpowiedz
@Arturian: niee, trochę poszedłeś za daleko. Ja osobiście powiem ci ze jedyne co sobie zrobiłem to kilka blatów w życiu. Mój ojciec miał trochę takiego sprzętu bo on na emeryturze robił schody, blaty i takie gówna. Taki wiesz.. Mirek co nie miał co robić wiec sobie dłubał jak miał czas. Ja mu tam czasem pomagałem jak miałem ze 17 lat ale potem sql, potem on tez zmarł i żadnego stolarza
  • Odpowiedz
Teraz kasę za meble trzepią duże firmy, ciężko się przebić.

@korporacion: Osobiście pracowałem w jednej z takich dużych firm na produkcji i powiem tyle: pomimo tego że idzie to masowo drobne firmy i tak nadal są i będą - bo to masówka.W tamtej firmie mają oczywiście jeszcze niezły design i nie tylko (w końcu "jeden z liderów branży") ale stolarze z głodu nie umrą: Na wymiar pod konkretnych ludzi mało
  • Odpowiedz