Wpis z mikrobloga

@bioslawek: gdzie tu bałwochwalstwo? Przecież obraz i osoba, którą ten obraz przedstawia do dwie różne rzeczy. Przykładowo Katolicy nie czczą obrazów tylko osoby, które te obrazy przedstawiają. Przecież jak nosisz zdjęcie męża/żony w portfelu to nie kochasz tego kawałka papieru tylko osobę, które te zdjęcie przedstawia.
Tak samo fragment "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego.." mówi o tym, aby nie czcić właśnie samych przedmiotów (np. figurek) i
  • Odpowiedz
Tak samo fragment "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego.." mówi o tym, aby nie czcić właśnie samych przedmiotów (np. figurek) i tym przedmiotom oddawać cześć, tak jak w ówczesnych czasach czyniono.

@0hn0: Herezji Włodzimierza Bednarskiego się naczytałeś. Skoro np. obraz jasnogórski jest tylko "zdjęciem", to dlaczego to zdjęcie jest uznawane za święte, cudowne?

Przykładowo Katolicy nie czczą obrazów tylko osoby, które te obrazy
bioslawek - > Tak samo fragment "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizn...

źródło: comment_KwlYg6p5LSI7VV5D5MeTlyocOqZeNRke.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Tobie też dam ten link,

@heikumkeikum: Jak nie potrafisz samodzielnie rozmawiać, to swój profil zarzucaj linkami do heretyckich stron. Żegnam! Ja nie jestem ateistą - po prostu nie jestem bałwochwalcą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bioslawek: przedmioty mogą być święte np. relikwie ale nikt o zdrowych zmysłach przecież nie uznaje np. obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej jako Maryję. Już Ci tłumaczę dlaczego relikwie są święte: dlatego, że tam gdzie jest Bóg, a Bóg jest tam gdzie świętość, to pozostanie On tam na zawsze np. w szczątkach świętej osoby.
  • Odpowiedz