Wpis z mikrobloga

Czas na pierwsze przystrzelanie mocno budżetowego zestawu czyli Fedarm AR-15 16" + chiński ACOG.
Postanowiłem, że spróbuję ustawić celownik tak jak się to robi z oryginalnym ACOGiem, czyli na 25m celując kreską dla 300m. Pierwsze strzały pokazały, że nie jest tak źle ale trzeba trochę pokręcić. Niestety los chciał, że majfrendy nie załączyły żadnej instrukcji, a na śrubach do regulacji nie ma strzałek:( Nauczony doświadczeniem, mając przestrzeliny po prawej zacząłem kręcić w lewo co ku mojemu zdziwieniu, przesunęło przestrzeliny jeszcze bardziej w prawo. Na wieżyczce od wysokości było to samo.
Metodą prób i błędów ustawiłem mniej więcej celownik ale na 100m nie mogłem uzyskać lepszego skupienia jak 2 MOA. Nie jest to chyba tragiczne skupienie (z Beryla na mechanicznych miałem jakieś 3-4 MOA) ale spodziewałem się czegoś lepszego. Spróbuję jeszcze kilku rodzajów amunicji może to przyniesie jakieś efekty.

Fotki przykładowych tarcz i oznaczonych wież celownika w komentarzach.

Wołam zainteresowanych majfrendowym ACOGiem @Francisco_dAnconia i @khurghan oraz @PikPak żeby mógł porównać efekty mojego strzelania ze swoimi:)

#bron #gunboners #projektdedal #ar15 #strzelectwo
roszek - Czas na pierwsze przystrzelanie mocno budżetowego zestawu czyli Fedarm AR-15...

źródło: comment_25FIMXWnCXIatbcCSR387ASCBQUYx7vL.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kurła, wypok poprzekręcał wszystkie zdjęcia..

@PikPak: już się martwiłem, że coś ze mną albo bronią jest nie tak bo obok mnie strzelane było ze Staga 3gun i miał skupienie 1 MOA.
  • Odpowiedz
@roszek: chyba miał lepszą lufę, lepiej dobraną amunicję, itd.

W danych technicznych Staga znalazłem taką informację

HB Heavy Barrel, ryflowana, Wykonana z stali 416R

i ma to sens. Ja z varmintowej lufy w sztucerze ściągam łuski od strzelby na 100 m. Kaliber też .223 ale znacznie grubsza od tej ze Staga ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@roszek: Spróbuj amunicji z różną wagą pocisków, nie każda tak samo lata. Do tego spróbuj też strzelić z otwartych przyrządów, często wynik może zadziwić na plus w stosunku do optyki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PikPak: no właśnie widzę, że ten Stag o lata świetlne przewyższa Fedarma:) Varnintów nawet nie porównuje bo to całkowicie inne karabiny:)
@ppqa: żeby przesunąć skupienie w prawo, czy gdy masz przestrzeliny po prawej i chcesz przesunąć w lewo?:)
@czarny_i_zly: tu jest lufa 1:9 więc teoretycznie uniwersalna. Teraz strzelałem z GGG 55gr i z Fiocchi 62gr i zbytniej różnicy nie widziałem.
  • Odpowiedz