Wpis z mikrobloga

Witam, znacie i chcielibyście podzielić się jakimiś fajnymi źródłami do nauki MVC w PHP? Aktualnie czytam ksiażkę pt."Learning PHP7 - Antonio Lopez", ale dział, w którym opisuję on MVC jest dla mnie tak zagmatwany i pokręcony, że czytam tekst, z którego nic nie jestem w stanie zrozumieć. We wcześniejszych rozdziałach nie miałem żadnych problemów, a teraz po prostu nic nie idzie do przodu.
#php #naukaprogramowania
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RootVik: Nie ma MVC w php, chyba że w reaktywnym, które jest dosyć niszowe. W dodatku żeby View również stał na php to musiałbyś użyć jakiejś jeszcze bardziej niszowej biblioteki (wiem, że istnieje jedna - eksperymentalna, nawet nie pamiętam nazwy).

To, co się nazywa MVC w php bazuje na tym, że zarówno systemy jak i podsystemy (np. przetwarzanie po stronie serwera) można dzielić na Input-Process-Output (fraktal) którym łatwo przypisać zapożyczone
  • Odpowiedz
@RootVik: Moim zdaniem powinieneś zacząć uczyć się frameworka z mvc na przykład Symfony w wersji 4 jest bardzo fajny, dokumentacja jest dobra i ja w ten sposób na przykład nauczyłem się mvc.
  • Odpowiedz