Wpis z mikrobloga

Mirki, wyliczylem sobie, ze powinienem miec mniej wiecej 2700kalorii dziennie. Klepie sobie wszystko w fitatu i jest okej, ale mam pytanie. Dodam, że zaczynam przygodę na siłownii, 3 razy w tygodniu.
Co, jeżeli zabraknie mi np. 300-500 kalorii? Bialka, tluszcze itp jest okej? Na jakiejś stronce, wyliczyło mi, że podstawowa przemiana materii wynosi około 2100kalorii. Tzn co. Jeżeli zjem tylko tyle, to będzie okej?
#silownia #dieta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krojcol to zależy w co celujesz, jak redukcja to dramatu nie ma, jak masa - to niestety nic z tego nie będzie. Poza tym ustaw bilans na zero, zacznij trenować, a po 2 - 3 tygodniach zobacz jak organizm reaguje. Nie ma doskonałych kalkulatorów, a tak będziesz wiedział czy dokładać czy ujmować kcal.
  • Odpowiedz
@krojcol: Oprócz Fitatu polecam zrobić sobie plik w excelu do kontrolowania makro na 1 kg masy ciała z podsumowaniem na tygodnie i miesiące. To dobrze pokazuje jak jeden beznadziejny dzień potrafi rozwalić cały tydzień. Ja sobie wtedy zapisuję ile więcej muszę zjeść, np. białka żeby wyrównać albo o ile zmniejszyć węgle jeśli sobie z nimi pofolgowałam. To jest o tyle ważne, że w miarę utraty kilogramów łatwiej nabić więcej białka,
  • Odpowiedz
@krojcol: Ta sama zasada co z lekami. Jeśli zjadłeś 220 gramów białka, a ważysz powiedzmy 80 kg, to przyjąłeś -> 2,5 g na 1 kg masy ciała. W momencie kiedy schudniesz do 70 kilogramów, to przy niezmienionej diecie masz już 2,9 grama.

Oczywiście niektórzy od początku dawkują na suchą masę ciała (kości i mięśnie) + rozdzielają białko na zwierzęce i roślinne, ale to nie do mnie z tym. Ja sobie
  • Odpowiedz
@krojcol: Po to są te limity, żeby się trzymać. Systemtycznosc i regularnosc to podstawa zdrowego organizmu. On wtedy wie co sie dzieje i jak sie zachowywac. Duzo grubych ludzi twierdzi, że malo je i faktycznie od jedzenia za malo tez mozna przytyc - organizm wszystko co mu dostarczysz magazynuje na gorszy czas - czyli wtedy kiedy nie dostaje jedzenia i tłuszcz się odkłada.
  • Odpowiedz