Aktywne Wpisy

Tytyka +169
Muszę się pochwalić mirki. Udało mi się zrobić pierwszy w życiu rosół tak jak to robi moja mama z udka kaczki. Wyszedł super
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
źródło: temp_file3765796085747042391
Pobierz
laventel +29
Za każdym razem jak koleżanki mi opowiadają jaki dramat jest na rynku matrymonialnym z chłopami to jestem tak wdzięczna że mam swojego niebieskiego od 7 lat i jest między nami super ( ͡° ͜ʖ ͡°) #zwiazki #niebieskiepaski

Chciałbym kupić Mini PC dla rodziców do salonu, żeby podłączyli do telewizora i mogli korzystać jak z komputera. Nie jestem kumaty w tych sprawach, może ktoś z Was podpowie co kupić albo poradzi gdzie szukać i na co zwracać uwagę?
Wymagania:
- musi być w miarę mały (powiedzmy wielkości małego dekodera TV)
- musi być wolnostojący i zasilany z gniazdka elektrycznego
- musi mieć złącze HDMI, żeby podłączyć do telewizora
- musi mieć normalnego Windowsa, najlepiej podobnego do XP (rodzice są przyzwyczajeni ze starego peceta, a ze względu na podeszły wiek żadne androidy ani linuksy nie wchodzą w grę, bo bardziej się tym zestresują niż ucieszą)
- musi mieć bezprzewodowy dostęp do Internetu przez WiFi (router stoi w innym pokoju)
- musi mieć możliwość podłączenia normalnej klawiatury i myszy, jak również bezprzewodowych (to chyba idzie po zwykłym USB?)
- musi mieć fabrycznie dostarczone wszystkie komponenty typu RAM, dysk twardy itp.
- musi mieć polską gwarancję, instrukcję i język systemu
- powinien mieć rozdzielczość 4K (wprawdzie telewizor to tylko zwykły HD, ale z czasem go pewnie wymienią, więc miło jakby sprzęt był na to już gotowy)
- powinien mieć czytnik kart SD (nie jest to konieczne, ale mama trochę fotografuje więc byłoby miło)
- powinien mieć możliwość podłączenia dysku zewnętrznego (to chyba też idzie po zwykłym USB?)
Nie musi być bardzo szybki i wydajny, nie będzie służył do grania ani żadnych zasobożernych zastosowań, tylko przeglądania Internetu, obsługi maila, office'a, przeglądania zdjęć, oglądania filmów z youtube itp. Niechby tylko nie był denerwująco mułowaty.
Cena: najchętniej poniżej 1000 zł, ewentualnie niewiele ponad
Podpowiecie coś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#minipc #komputery #smarttv #cokupic
Komentarz usunięty przez moderatora
Ale to taka luźna sugestia nie do końca związana z Twoim pytaniem :) tak czy siak powodzenia!
@powaznyczlowiek: Konsola też trochę za duża, poza tym nie ma chyba Windowsa? W tej sytuacji wolałbym już kupić odtwarzacz blu-ray. Tylko że takiego odtwarzacza też nie znalazłem, żeby miał Windowsa ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dzięki za podpowiedzi
https://allegro.pl/super-mini-pc-beelink-m1-n3450-4-64gb-win10-fv-nuc-i7436309477.html
Ma tylko 4 GB RAMu i średnie opinie na niemieckim Amazonie. Ale poza tym spełnia wymagania i mieści się w budżecie. Dodatkowo ma Bluetooth i możliwość powieszenia na tylnej ściance telewizora.
Ciekawe, że tak trudno znaleźć takie urządzenie. Co któryś wygląda sensownie, to czegoś nie ma albo za drogi.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_DRQt3PEN7iZFD8oQxgaSV0aGPKFtbnjn.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Jest jeszcze wersja 6-gigowa, ale w Niemczech:
https://www.amazon.de/Beelink-Graphics-1000Mbps-Fanlness-Computer/dp/B07D26NDR5/
Jest niewiele droższy i od dobrego sprzedawcy. Może ten kupić? Język Windowsa 10 można chyba zmienić?
Ech... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Edit:
A w Q&A piszą, że Windows 10 jest dostarczony. Sorry że zawracam głowę, wyjaśnię to już sobie sam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.amazon.de/Gigabyte-Mini-komplett-PC-Garantie/dp/B07CLHVMKT
Jest droższy, większy, ma mniej slotów, brakuje też gniazda SD. Ale ma 8 GB RAM, 120 GB dysku SSD, Windowsa 10 Pro i gwarancję na 3 lata. A sloty załatwi przejściówka USB + czytnik kart za pisiont złoty.
Chyba się ostatecznie na tego zdecyduję. Nie jest taki finezyjny
źródło: comment_GsYA7OzbGvzEmMHlB1fTbdSx0aJDZc4j.jpg
Pobierz