Wpis z mikrobloga

Znalazłem taki fajny HUB z 16 portami 10mbps, jednym portem BNC i jeszcze jednym portem AUI.
Wygląda na to że jest idealny pod #automatyka, #meshnet lub #iot w blokowiskach, aby nie przeciągać skrętki UTP na ponad 100m (pełno jest nieużywanych kabli antenowych w budynkach).
Zastanawiam się co ciekawego mógłbym z niego zrobić, może ktoś ma jakiś fajny projekt i potrzebowałby go? ( ͡º ͜ʖ͡º)

#robotyka #retrocomputing #majsterkowanie #arduino #linux #siecikomputerowe
Pobierz majsterV2 - Znalazłem taki fajny HUB z 16 portami 10mbps, jednym portem BNC i jeszcze...
źródło: comment_KDMQZXraLUn51CJdBHGODyLXqJbp2mFW.jpg
  • 18
@majsterV2: no jeśli potrzebujesz do jakiegoś hobbystycznego projektu gdzie będziesz tylko przesyłał jakieś malutkie pakiety to spoko, ale do jakiejkolwiek sieci amatorskiej to jest za słabe ¯\_(ツ)_/¯

Najgorsze co można zrobić to zniechęcić ludzi to meshnetu albo innych alternatywnych sieci wykorzystując właśnie słaby hardware który będzie wszystko spowalniał.
@majsterV2: no nie wiem, będzie spore niedopasowanie i falę stojącą - jak trafisz w miejsce na kablu gdzie odbicie się odejmuje od sygnału pierwotnego to nie będziesz miał łączności.