Wpis z mikrobloga

Inżynieria geologiczna robiona zaocznie ma sens? Ciekawie to wygląda? Lubię takie rzeczy, pracy szukałbym raczej za granicą (znalazłbym chociaż?). No i czy mam w ogóle szansę się dostać? Progów żadnych nie mogę znaleźć, ale przy 35 miejscach na kierunku to chyba byłby jakiś przesiew, nie?
Matma podstawa - 92%
Angielski rozszerzenie - 86%
Geografia rozszerzenie - 55%
#uwr #geologia #studia #studbaza #matura
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ruthan: W Polsce po czymś takim dobry hajs tylko w państwówce czyli dla zwykłego kowalskiego rzecz nieosiągalna. Zagranicą zależy gdzie, tam gdzie są warunki są w miarę dobre pieniądze.
  • Odpowiedz
@Ruthan: co chciałbyś robić po tym kierunku? Badania geotechniczne, hydrogeologiczne czy coś związanego z poszukiwaniem i eksploatacją surowców mineralnych? Jeśli to pierwsze to roboty w geologii inżynierskiej jest pełno i po skończonych studiach zawsze będziesz na lepszej pozycji, niż świeżo upieczony absolwent, natomiast w przypadku obrania ścieżki w branży poszukiwawczo wydobywczej sugerowałbym odbyć studia w trybie dziennym, tylko tutaj zastrzeżenie ich ukończenie nie jest gwarantem znalezienia pracy, w większości ludzie
  • Odpowiedz
@brov: No właśnie zdaję sobie sprawę z tego, że zatrzymanie się w granicach Polski to duże utrudnienie w późniejszym korzystaniu ze zdobytego wykształcenia. Dzięki. :D
@Valle: Nie jestem do końca zdecydowany nad branżą, chociaż myślę że właśnie szedłbym w kierunki surowcowym bądź naukowo-badawczym. W dalszej perspektywie może raczkującym górnictwem kosmicznym, interesuję się tymi sprawami i myślę że mógłbym czerpać satysfakcję z pracy przy czymś takim. Chociaż tu nawet
  • Odpowiedz
@Ruthan: Gdybyś był zdecydowany na surowce to w Twoim przypadku zamiast uwr postawiłbym na agh i nie wynika to tylko z faktu, iż sam go kończyłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale również z powodu relacji jakie istnieją pomiędzy agh, a przemysłem (o dziwo wydaje się, że miedzy kghm a wggioś jest silniejsza więź niż z wydziałem geologii uwr), a także co może dla Ciebie bardziej istotne
  • Odpowiedz
@Ruthan: do rozwoju wspomnianego przez Ciebie górnictwa kosmicznego bardziej nadadzą się studia z automatyki, bądź robotyki.
na studiach geologicznych nie dowiesz się o tym nic więcej, niż możesz znaleźć w publikacjach w internecie
  • Odpowiedz
@Valle: Brzmi bardzo dobrze, chociaż mogą być problemu z budżetem. Ogólnie na dzień dzisiejszy mój zapał się trochę ostudził.
@sprynek: Wiadomo, ale rozszerzenia tylko z geografii i angielskiego raczej za bardzo nie pomagają w dostaniu się na te kierunki. No i z programowaniem to jestem trochę na bakier.
  • Odpowiedz
@Ruthan: kończę na UWr geologię, ogólnie to samej geologii nie polecam, bo widzę straszne braki w programie nauczania, mało jest wgl jakichś zajęć bardziej praktycznych. Przez miesiąc bedąc w jednej firmie, przekonałam się, że niewielki procent z tego, co mnie tam uczyli się przydał. Sama pamieciówka. Na studiach drugiego stopnia totalny bajzel, zresztą, tam do zawsze był bajzel.Na inżynierii geologicznej jest ta przewaga, że ma się pojęcie o sprawach bardziej
  • Odpowiedz