Wpis z mikrobloga

Zachód i wschód Słońca nad Bałtykiem z płynnym przejściem między dniem i nocą. Filmowane w Jastrzębiej Górze w nocy z 31 maja na 1 czerwca (10 godzin, od 19:30 do 5:30). Rozdzielczość 4K. Czas naświetlania od 1/8000 do 15 sekund. Jest to chyba najtrudniejszy technicznie time lapse, jaki do tej pory stworzyłem - musiałem napisać sobie własny program do wyrównania ogromnej rozpiętości ekspozycji.
Dziękuję @kto_ma_potrzymac_dwie_dychy za towarzystwo podczas sesji :-)

#namrabcontent <- zapraszam do obserwowania

#astronomia #astrofoto #kosmos #timelapse #fotografia
namrab - Zachód i wschód Słońca nad Bałtykiem z płynnym przejściem między dniem i noc...
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Moris299: @KendziorSC: D810A to modyfikacja D810, główną różnicą jest zmodyfikowany filtr podczerwieni sprawiający, że matryca jest bardziej czuła na światło H-alfa (linia zjonizowanego wodoru, bardzo pospolita w mgławicach). H-alfa jest światłem długości fali 656 nm, standardowe filtry w aparatach fotograficznych prawie całkowicie je wycinają. Modyfikacja polega na tym, że przed matrycą zakładany jest filtr mniej agresywnie usuwający podczerwień. Więcej info: http://noctilove.co.uk/astro-modification-guide/
namrab - @Moris299: @KendziorSC: D810A to modyfikacja D810, główną różnicą jest zmody...

źródło: comment_xssOESRTo5n3QklTwetqTNDtwkKSUNtj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Nemrod: Niestety do H-alfa trzeba bardzo wąskiego pasma przepuszczalności - trzeba odfiltrować całe światło oprócz tego emitowanego przez chromosferę. Potrzebny jest specjalny teleskop z bardzo dokładnie wykonanym filtrem. Bawiłem się kiedyś pożyczonym sprzętem, osiągając całkiem fajne wyniki (przykład), ale jakoś nigdy nie potrafiłem przekonać się do zakupu teleskopu za kilka tysięcy złotych przeznaczonego do fotografii tylko jednego obiektu ;)
  • Odpowiedz
@namrab: Z drugiej strony to jest obiekt widoczny prawie codziennie i właściwie jako jedyny mający mocne zmiany wyglądu :) Zastanawiałem się tylko co by było widać przez taki aparat i czym by się to różniło od zwykłego.
  • Odpowiedz
Mogę w najbliższe pogodne popołudnie cyknąć fotkę, mam jeszcze filtr ND5 z zaćmienia w USA. Jak zrobię, to zawołam
  • Odpowiedz
@Nemrod: Teleskopy z filtrem H- alpha są mega drogie, a tak naprawdę tylko Słońce przez nie zobaczysz - jedynie do działalności edukacyjnej się nadają, bo hobbystycznie na jeden obiekt parę kafli wyłożyć to już dużo @namrab: ostatnio patrzyłem przez ND5 szklany w syncie 8, na Słońcu widać zmniejszoną aktywność, spokój żadnej plamy nie ma
  • Odpowiedz