Wpis z mikrobloga

Szukam jakiegoś taniego monitora do amatorskich zastosowań przy obrabianiu zdjęć (za około 1200). Czemu jak sprawdzam listę polecanych monitorów na forum MVA jest tylko NEC i Eizo? Ostatnio dużo dobrego czytałam o na przykład Lenovo L24Q-10. Co jest z nim nie tak lub innymi firmami, że nie polecą tam takiego monitora a tylko na przykład NEC E241N / EA243WMi?

#fotografia #foto #monitory #pytanie #pytaniedoeksperta #grafikakomputerowa #grafika #photoshop
  • 7
@foxyroxy: Nie wiem, może chodzi o fabryczną kalibrację. Matryce pewnie i tak są od Samsunga czy LG xD
W każdym razie kolorki na dobrym monitorze (mam LG31MU97) to zupełnie inne doświadczenie w porównaniu z na ten przykład wyświetlaczem w laptopie Lenovo, gdzie niebieska belka wykopu wydaje się szara!
@AdamFrey:
"Dell z serii UltraSharp wystarczy w zupełności do amatorskiej pracy ze zdjęciami. "
Nie powiedział nigdy nikt, kto miał okazję pracować na dobrym monitorze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@AdamFrey:
Nvm, pomyliła mi się seria laptopów(bo jakiś zjeb ostatnio polecał obrabiać zdjęcia na laptopie xD) z serią monitorów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tutaj już częściowo się zgodzę, jeżeli priorytetem jest cena i ktoś nie chce się wgłębiać w technikalia, to Dell powinien wyświetlać przyzwoicie.