Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bo dla mnie BTC jest czymś zajebistym, żałuje że wcześniej nie zagłębiłem się w tym na czym to polega, może wcześniej bym w to wszedł. Miałem kilka podejść jak był jeszcze tani, ale bieda mnie powstrzymywała aby zainteresować się mocniej.

@ce029c47: wszyscy żałujemy ja usłyszałem w 2011 i od razu powiedziałem, że to przyszłość ale założyłem błędnie, że potrwa to z 5 czy nawet 10 lat i nie ma co
  • Odpowiedz
Raczej wersja dla biedaków. Sądzę że full node musi być jak najbardziej dostępny i działający dla biedaków, to będzie gwarantować niezniszczalność.

@ce029c47: poza tym zapobiegnie oligarchii w bitcoinie. Jakby tylko bogatego było stać na węzeł to oni by rządzili a reszta biedaków musiała by słuchać. To już raczej jest w fiacie, nie chcemy tego samego w bitcoinie.
  • Odpowiedz
Oczywiście, ale nie znaczy, że full node będzie za darmo (postawienie). Jakiś sprzęt musisz mieć

@ce029c47: ma trochę racji, to też musi kosztować, ktoś komu zależy na tym aby ten system funkcjonował sprawnie musi też włożyć coś od siebie wtedy będzie wiadomo, że mu zależy. Iść za bardzo w drugą stronę też jest niedobrze bo system może zostać zaatakowany w ten sposób skoro nie będzie wysokiego kosztu utrzymania węzła. Atakujący
  • Odpowiedz
Oczywiście, ale nie znaczy, że full node będzie za darmo (postawienie). Jakiś sprzęt musisz mieć

@fervi: Zgadza się całkowicie za darmo nie, w jakiś sprzęt trzeba się zaopatrzyć, chodzi mi bardziej o ułatwienie dla kowalskiego.

Iść za bardzo w drugą stronę też jest nie dobrze bo system może zostać zaatakowany w ten sposób skoro nie będzie wysokiego kosztu utrzymania węzła.

@pawlo74: Faktycznie, dobra uwaga, zbyt tanio też nie
  • Odpowiedz
LineageOS / Cyanogenmod. Od biedy odpal Linuksa na nim i wtedy Bitcoin Node

@fervi: próbowałem 2 dni na LG GT540, root różne softy, android muli jak diabli, apka linux deploy wydawała się dobrym sposobem na linuxa w telefonie, wymaga androida 4.0, robi chroot'a i równolegle śmiga z androidem, ale okazało się że u mnie nie działa :) nie mam więcej czasu nad tym siedzieć i debugować, może wrócę jeszcze do
  • Odpowiedz
@fervi: Dysk jakiś tam mam kieszonka 2.5" 500GB, a z drugiego telefonu korzystam aktualnie,
więc nie chce przy nim za bardzo kombinować, aktualizować, itd. dlatego kombinuję na GT540 który leży w szufladzie.
  • Odpowiedz
@ce029c47:
Próbowałem na LG GT540 który zalega w szufladzie, ale każda próba deploy linux'a zakończyła się niepowodzeniem z różnych powodów. Może na nowszym telefonie by było ok, ale nie będę za dużo ingerował w ten którego używam na co dzień.
Na terminalu thin client HP działa niestabilnie w--------a się, wygląda jakby problem ze sprzętem
Pokombinuję na czymś innym, jak narazie na kompie serwerowym działa wyśmienicie, ale 100W które tak śmiga
  • Odpowiedz