Wpis z mikrobloga

Dobre mireczki z #programowanie mam do was prośbę.

Chciałbym stworzyć listę firm przyjaznym Juniorom #java w Warszawie. Właśnie poszukuję pracy i nie chcę się ograniczać do ofert z justjoinit / noflufjobs i wysyłam CV bezpośrednio do firm. Większość firm / softwarehouse da się wygooglować ale nie zaszkodzi zapytać na mirko, bo może coś pominąłem.

Tak wiec możecie wpisywać firmy w których pracujecie i polecacie na start jak i również te, których nie polecacie ()
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@quefie: Problem z juniorami polega na tym, że firmy niechętnie kupują ogłoszenia na te stanowiska, gdyż wychodzą z założenia, że takich pracowników jest stosunkowo łatwo pozyskać, np. wrzucając post na FB. Stąd też słusznie wychodzisz z założenia, żeby pogooglować i poszukać takowych na własną rękę.

Zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego aby oszczędzić juniorom zachodu i jednocześnie wesprzeć ich na początku swojej drogi w IT wystartowaliśmy z 2. odsłoną akcji
  • Odpowiedz
Potrzeba wielu programistów, ale nie juniorów

@JakTamCoTam: Firmy nie chcą zatrudniać i szkolić juniorów, za to każdy chce ludzi z doświadczeniem. Bez juniorów nie ma komu zostawać seniorami, więc wszyscy konkurują o tę samą, wąską i bardzo powoli rosnącą pulę ludzi z doświadczeniem, przez co stawki są kosmicznie pompowane (wzrost stawek seniorskich o ~100% w ostatnich 3-4 latach). Mając 5 lat expa mogę się z tego stanu rzeczy tylko cieszyć
  • Odpowiedz
@nachteil tak jak masz juz trochę lat doświadczenia po których umiesz całkiem dużo to w IT faktycznie jest rynek pracownika.
Ja sie nie dziwię firmom, bo co? Przyucza takiego a ten im ucieknie po roku i elo xD. No chyba, żeby wprowadzić lojalki.
  • Odpowiedz
Ja sie nie dziwię firmom, bo co?

@JakTamCoTam: Efekt łosia - dane działanie opłaciłoby się wszystkim, gdyby było powszechne, ale nie opłaca się komuś, kto musiałby to zrobić pierwszy, więc nikt tego nie zapoczątkuje i wszyscy są w dupie. A potem jest płacenie pięciocyfrowych kwot firmom rekrutacyjnym za zrekrutowanie jednego seniora czy podbijanie stawek do jakichś dziwnych wysokości. A robić dalej nie ma komu.
  • Odpowiedz