Aktywne Wpisy

maly_ludek_lego +1576
A teraz na poważnie.
Sprawę śledzę od kilku lat, przeczytałem na ten temat sporo książek naukowych (tak, naukowcy zajmują się tematem od dekad) , artykułów i podcastów i napiszę, dlaczego, pomimo tego, że chińskie drony wydają się oczywiście najbardziej oczywistą opcją, sprawa może wyglądać inaczej i wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby to było coś bardziej.. egzotycznego.
Bo czy ktoś wyobrażał sobie taki artykuł w Time jeszcze kilka miesięcy temu?
Albo Billa Nelsona
Sprawę śledzę od kilku lat, przeczytałem na ten temat sporo książek naukowych (tak, naukowcy zajmują się tematem od dekad) , artykułów i podcastów i napiszę, dlaczego, pomimo tego, że chińskie drony wydają się oczywiście najbardziej oczywistą opcją, sprawa może wyglądać inaczej i wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby to było coś bardziej.. egzotycznego.
Bo czy ktoś wyobrażał sobie taki artykuł w Time jeszcze kilka miesięcy temu?
Albo Billa Nelsona

majakstasko +27
Jeśli macie materiały, gdzie dziewczyna opowiada o problemach psychicznych, pije alkohol, jest pijana - prześlijcie do mnie na maila, proszę. Badam sprawę.
#danielmagical #patostreamy
#danielmagical #patostreamy
Jak wrażenia?
Po pierwsze, to cała procedura jest do bezproblemowego przejścia przez standardowego obywatela, który nigdy nie miał jakiegoś szczególnego zainteresowania w kierunku strzelectwa, czy w ogóle chęci dysponowania bronią palną.
Po drugie, to przy obecnym funkcjonowaniu PZSSu zrobienie pozwolenia w 6 m-cy (często słyszy się takie deklaracje w różnych materiałach informacyjnych) jest w zasadzie nierealne. A jak ktoś będzie miał pecha i zacznie całą zabawę w miesiącach około-wakacyjnych, to już w ogóle masakra.
Po trzecie, to trzeba wyrobić w sobie duże pokłady cierpliwości oraz chęć uczestnictwa w procesach które z logiką mają niewiele wspólnego.
Po czwarte, środowisko osób posiadających broń często jest dziwne i posiada konieczność wygłaszania politycznych opinii w każdym miejscu oraz każdym czasie.
#bron #bronpalna #pozwolenienabron
@kot-z-cheshire: 19.06.18 złożyłem papiery do WPA. Do klubu zapisałem się 7 czerwca zeszłego roku, więc mi pozwolenie zajmie jakieś 13 miesięcy (sport + kolekcja). Ok, mógłbym ten okres skrócić o jakieś 2 miesiące, gdyby nie moja opieszałość w składaniu wniosku o licencję, ale i tak to
Jak przesadziłeś z wydawaniem kasy, to i kwoty wyszły wysokie.
Braterstwo.eu 70 zł rocznie (sport + kolekcjonerskie)
Braterstwo.eu 190 zł za przygotowanie do egzaminu
Miałeś fantazję to klepałeś starty ;) W Braterstwie koszt udziału w zawodach to 5 zł / konkurencję +
@kot-z-cheshire: Problem w tym, że wiele osób, w tym także ja, nie jest zwolennikiem korespondencyjnych klubów, a takim jest braterstwo, o ile nie mieszka się w pobliżu. Wolę być w klubie, który mam na miejscu i mogę sobie w każdej chwili podjechać na trening tego czego potrzebuje, czy załatwić papierkologie :)
@kot-z-cheshire: Ile strzelania
@M4lutki: Za 190 zł jest kurs praktyczny od godziny 09:00 do 15:00 i wychodzi średnio ponad 200 nabojów na osobę do wystrzelenia.
@kot-z-cheshire: 60 ;) sport 50, kolekcja 10
Miesięczna składka 30 zł, zawody klubowe za darmo.
Co do 4) pkt, nie wiem gdzie strzelasz, ale ja poki co mialem tylko jedna sytuacje faktycznie niesympatyczna z instruktorem. Reszta to calkiem spoko ludzie, co do tematow politycznych byc moze za rzadko jezdzisz do "wujka na imieniny" ;-) tam to
Broń ma być przechowywana w szafie o klasie przynajmniej S1. Z tego wniosek krótki ale i prawdziwy: możesz mieć pozwolenie, ale dopóki nie masz/przechowujesz broni, nie musisz mieć S1. Dzielnicowy podczas wywiadu mnie o szafę nawet nie pytał.
Natomiast trzeba się spodziewać kontroli przechowywania broni. Może, ale nie musi, ona