Wpis z mikrobloga

#mecz #mundial #pilkanozna

Taktyczna żenada, brak agresji w środku pola. Przed meczem pisałem, że należy wyjść w środku Krychowiakiem i Góralskim, względnie Linettym i skupic się na grze bokami, jak najwięcej piłek na boki i wrzutki do środka na Lewego , ja bym za nim wystawił Teo lub Kownackiego, który z tyłu ściąga na siebie obrońcow. Co wyszło? gówno, serio widziałem większość spotkań MŚ i poza Arabią Polacy zagrali najmniej składny futbol chyba, fatalne błędy w przyjęciu ( Japończycy dzisiaj grali jak po sznurku, piłka nie odskakiwała na milimetr) pytam, po co co chwila podrzucac piłkę jak u nas może 3 piłkarzy umie przyjąc górne podanie?

Najgorszy na boisku zdecydowanie Zieliński, pałętał się tam gdzie według mnie powinien być Góralski, czyli najczęsciej za naszą połową, jak zwykle w ważnych meczach asekurancki, popełniający błędy, nie potrafiący wykreować nawet dwóch, trzech kluczowych podań, jakby bał się rosłych murzynów, każdą piłkę odgrywał do najbliższego. Panie Zieliński czas odróżnić chłopców od mężczyzn, jeśli nie umiesz wziąć ciężaru na siebie, może warto porozmawiać z trenerem o innej roli w ekipie, innym miejscu w ustawieniu, albo poza nim?

Nawałka za bardzo jest przywiązany do swoich ludzi, to się zemściło, Milik bez formy jest od pierwszej minuty, Cionek niepewny też w pierwszym składzie a to Bednarek grał lepiej i włączał się ofensywnie w sparingach. Do tego jak zwykle zmiany na koniec meczu, zamiast chociaż w okolicy 60-70 minuty

Brak Bednarka od początku kolejnym błędem Nawałki, nie liczę bramki straconej na jego konto, bo raz, że był błąd sędziego, a dwa to Krychowiak odegrał na pałę, nawet nie wiedząc kto jest za plecami, po co odgrywał taką piłkę, skoro miał miejsce i czas żeby ją zgasić? Idiotyczne, przynajmniej odrobił to co zawalił ładna bramką, która była jedynym dobrym momentem tej drużyny.

Chciałbym widzieć jakieś pozytywy, ale serio nie widzę żadnego, Kownacki troche próbował szarpnąć, Rybus waleczny w końcówce, niestety to właściwie tyle. Lewy wyłączony kompletnie jak zawsze ostatnio sam sobie musiał piłki wyszarpywać, sam sobie podawac i strzelać. Grosicki jak zawsze sił na 30 minut.

Moim zdaniem podstawowe błędy to brak drugiego silnego napastnika w formie od pierwszej minuty ( Lewandowski robiący miejsce Teo, i odwrotnie wysoki teo zgrywający piłki wrzucane z boków dla Lewego) – Zieliński kompletnie bez ikry, siły, wiary i pewności siebie, stojący gdzieś na pozycji defensywnego. Bojaźliwy Cionek… brak odpowiedniej taktyki, jakości, planu działania. Wyszło dokładnie to o czym cały czas mówiłem, w eliminacjach było dużo szcześcia, zawsze gdzieś ta piłka wpadła, błysnął Lewandowski. Tu są inne realia, trzeba mieć plan i nie wolno pękać jak się traci gole, a nasi jak sparaliżowani. Chciałbym być optymistą przed meczem z Kolumbią, ale sam fakt, że nasi technicznie są dwie klasy gorsi od Kolumbii i Japonii każe mi twierdzić, że nawet jedno zwycięstwo będzie sukcesem. W nastepnym meczy koniecznie 3 z tyłu dwóch defensywnych. Aż się cisną słowa pewnego znanego trenera:
Obserwatorzramienia_ONZ - #mecz #mundial #pilkanozna 

Taktyczna żenada, brak agres...
  • 11
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: Najbardziej z tego wszystkiego dziwiłem się, że tak ofensywnym ustawieniem od pierwszych minut było czekanie nie wiadomo na #!$%@?, podawanie se do tyłu, bez żadnego polotu. O błędach Cionka nie ma nawet co mówić. A najbardziej brakowało mi na boisku... Linettego. Potrzeba jeszcze jednej osoby do środka pola, bo co tam się działo to jest jedno wielkie gówno. Zero rozegrania, tylko kopanie się po czołach.
@Finsky: no bo Zieliński musiałsie wracać do destrukcji a jak murzyni wsiedli na ans to Zieliński już wcale nie wychodził do ofensywy i tak jak mwóisz brakowało drugiego silnego kozaka w środku pola, Krycha z Góralskim czy Linettym to jest to, Góralski odzyskuje, krycha umie rozegrac ma wiecej czasu na decyzję tak gralismy w sparingach i był dobrze, w takim ustawieniu Zieliński skupia sie tylko na ataku i wtedy ma szanse
@Obserwator_z_ramienia_ONZ ja od siebie dodam troche inne spostrzezenia:
Zielu niewidoczny - tu sie zgodze zeby zamienic go z kowalskim
Milik- on chyba serio jest slepy i nie wzial swojej laski. Żadnego pożytku z niego, za niego Teo albo Kownacki( tego bede chwalil)
Grosik- nie rozumiem hejtu na niego, jest idealny na szybkie dogrania skrzydlem( o ile jesli ma do kogo dograc)
Lewy- sam nic nie zdziala, choc stara sie jak tylko moze
@Obserwator_z_ramienia_ONZ:
Z prawie wszystkim się zgadzam, tylko moim zdaniem to Milik był najsłabszy. Milik to był -1 zawodnik, bo albo go nie było widać wcale albo było widać jak traci lub wręcz oddaje piłki Senegalczykom. Zieliński się starał przynajmniej w końcówce, ale On faktycznie mentalnie jeszcze nie dojrzał, w eliminacjach też rzadko zachwycał. W dodatku właśnie to jego miejsce na boisku z dupy, On powinien grać z przodu za Lewandowskim, a