Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jestem na skraju wytrzymałości psychicznej. Moja matka jest chora na alzheimera. Jest z nią coraz gorszej. Potrzebuje już opieki 24h. Nie mam możliwości się nią opiekować. Mam dwóch synów 2 i 6 lat, którymi muszę się zająć, pracować żeby zapłacić rachunki itp. Na opiekunkę mnie nie stać bo i tak ledwo starcza na wszystko. Rodzeństwa nie mam a nikt z rodziny nie może się nią zająć. Żona również widzi tylko problem i nie ma zamiaru pomagać. Co mam robić? Gdzie szukać pomocy?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: jeżeli nie chcesz mamy powierzyć ośrodkowi na 24h to poszukaj dziennego ośrodka opieki. coś takiego u mnie w mieście nawet jest. Babcia i dziadek mieli Alzheimera i dzięki temu ich opiekunowie mieli czas na odpoczynek. U mnie coś takiego funkcjonuje 7-15.30 - 100 tys. miasto.
  • Odpowiedz
  • 26
@AsuriTeyze
@Invisible_Spirit

Oho xD już widzę jak chętnie bierzecie na siebie opiekę nad tesciowa wymagająca 24h/7 opieki która sra pod siebie, ucieka z domu, bywa agresywna, jednocześnie opiekujac się 2 małych dzieci.
Chyba osobe chora na Alzheimera widzieliście tylko w tv.
Nigdy w zyciu nie wymagalabym od mojego męża opieki nad moją chorą matką, zmieniania jej pieluch, karmienia jak dziecka. Sama tez nie opiekowalabym się w tak intymny sposób Moja
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: no żona to super kobieta. Serio, bierze się ślub, żyje z kimś, a za 10, 20 lat się okazuje, że ona nie ma zamiaru pomóc przy twoim rodzicu? Rozumiem, gdyby nie miała siły i czasu, ale tak po prostu "nie, bo nie"?
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Znajdź mamie dom opieki. To jedyne możliwe rozwiązanie. Mówię to z doświadczenia. Tam się nią profesjonalnie zajmą. Żaden niewykwalifikowany medycznie człowiek nie da sobie rady sam ani też z pomocą innego członka rodziny z chorym na alzheimera. To trudna ale słuszna decyzja. Jesteś mężczyzną a mężczyzna musi umieć podjąć trudną decyzję, nawet gdy wokół ma stado idiotów, które mu ją odradza i nawet jeśli przez to skaże się na
  • Odpowiedz
@SilentMouse Tylko dodam, że na miejsce w domu opieki czeka się średnio rok, a ludzie o tym myślą gdy są na skraju wyczerpania- czyli za próżno. Moja babcia ma 92lata i alzheimera, ale tam przynajmniej mama i wujek się poczuwają do opieki, jest jeszcze opcja Ukrainki do opieki za 2000+wyżywienie może ci się uda znaleźć kogoś. My znaleźliśmy 4 osoby w 2 dni i jedną wybraliśmy. (Sorry za odpowiedź nie tam
  • Odpowiedz
@nicari:
Po 1 moja prawieżona miała ciotke z alzhaimerem w domu w tym ostatnim stadium co sama nawet nie je.
Wiem jak to potrafi męczyć.
Dom opieki to najlepsze miejsce dla niej.
Twoja mama pewnie wolała by tobie nie przeszkadzała w życiu.
Moja mama zawsze żartuje że zrobiła sobie 6 dzieci bo to większa szansa że chociaż jedno będzie mogło się nią zająć albo bedziemy się wymieniali miedzy sobą.
Głowa
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania mieszkanko czy tam domek i cały majątek po matce pewnie chętnie wezmiesz, a ją samą chcesz oddać? Nie pamiętasz kto tobie dupe podcierał w młodości, kto się tobą opiekował? Może jeszcze o eutanazji pomyślisz, będzie tak nowocześnie, po europejsku.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Mirku spróbuj skontaktować swoją mamę z psychiatrą. Po dobraniu odpowiednich psychotropów nie da się cofnąć zniszczeń ale da się je regulować. Można dzięki nim naprawić rozregulowany zegar dobowy a także ograniczać agresję przy jednoczesnym nie usypianiu na całe dnie. Jest to trudne i wymaga trochę czasu i eksperymentow, bo każdy reaguje inaczej, ale efekty pozwalają zredukować opiekę z 24h na dobę do 12-15h
  • Odpowiedz