Wpis z mikrobloga

mireczki, jak to jest z jednoosobową DG i zakupem środków typu papier toaletowy, kawa, herbata, środki czystości, itp
DG zarejestrowane w mieszkaniu, ale nie zgłosiłem nigdzie, że mam wydzielony np. pokój na DG i też części czynszu nie wliczam w koszty prowadzenia
nie mam pracowników
czytałem, że to jest proszenie się o kłopoty
ale niektórzy twierdzą, że można
#dzialalnoscgospodarcza
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@joolekk: no to dlatego pytam, bo różne opinie na ten temat słyszę, czytam
generalnie nie lubię takiego kombinowania, proszenia o fakturę żeby zaoszczędzić 5zł miesięcznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@notdot: Prawdopodobnie musiałbyś wtedy mieć wydzielone pomieszczenie na prowadzenie DG i płacić za to pomieszczenie wyższy podatek od nieruchomości. Pytanie czy podatku nie będzie więcej niż oszczędności...
Kiedyś chciałem to policzyć, ale z tego co słyszałem wydaje się to kiepskim pomysłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wyposażenie biura bez problemu można wrzucać. Ale media/spożywka/chemia już trochę gorzej.
  • Odpowiedz
Prawdopodobnie musiałbyś wtedy mieć wydzielone pomieszczenie na prowadzenie DG i płacić za to pomieszczenie wyższy podatek od nieruchomości. Pytanie czy podatku nie będzie więcej niż oszczędności...

@MetroStation: liczyłem to sobie i wyszło właśnie więcej podatku od nieruchomości, niż zysku z odliczonego podatku dochodowego
wyposażenie biura to ok, media i chemia i spożywka też czułem, że nie
ale koledzy oczywiście twierdzą że się da :D
ja wolę nie ryzykować
  • Odpowiedz
zakupem środków typu papier toaletowy, kawa, herbata, środki czystości

@notdot: Napisz w dwóch zadaniach w jaki sposób papier toaletowy, kawa, herbata czy środki czystości są niezbędne do prowadzenia twojej działalności gospodarczej.
  • Odpowiedz
e przecież jak siedzi w domu - biurze to musi czasem się wysrać, pić też

@notdot: Nie musi. Może pracować bez srania i picia, a jak mu się zachce to pójść do domu (wyjść z pokoju) i zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@deptacz_gnoju: wiem
ale w sumie w PL i przepisach skarbowych i podatkowych jest tyle niejasności a podatki do małych nie należą że każdy kombinuje na zasadzie
jak coś nie jest zabronione to jest dozwolone
i odliczają mleko kupione do domu
koszule, niby do garniaka
żarcie w restauracji, jako spotkanie służbowe i katering
itp itd
  • Odpowiedz