Wpis z mikrobloga

Tak sie zastanawiam, czy tylko ja jestem tak upośledzony, że przez 9 lat "uczenia" się niemieckiego PRZYMUSOWO (polski system edukacji taki piękny) praktycznie nic nie potrafie? XD #pytanie #zalesie
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@strangetime też 9 lat i też ich bin laden czy jakoś tak ( ͡º ͜ʖ͡º)

Najlepsze że przez to że od 5 klasy podbazy miałem niemiecki to w technikum trafiłem do klasy z zaawansowanym niemieckim, a jako drugi język angielski i to podstawowy xD. Nic na angielskim nie robiłem bo to były typowe podstawy które uczą się teraz dzieci w przedszkolu. A angielskiego uczyłem się sam
  • Odpowiedz
@strangetime W liceum mialem 2 rozszerzenia niemiecki i angielski. Niemieckiego uczyłem się od 9 lat a angielskiego od roku. Na maturze wybrałem angielski i zdałem podstawę i rozszerzenie na ponad 90% a z Niemieckiego jedyne co umiem to się przedstawić i kilka innych słówek.
  • Odpowiedz
@strangetime: Kiedyś pojechałem do Niemiec do pracy i na miejscu zdałem sobie sprawę, że po czterech latach nauki niemieckiego nie wiem jak jest "przepraszam". Gdy ktoś mi w końcu powiedział, to myślałem że robi sobie ze mnie jaja, bo nigdy wcześniej nie słyszałem tego słowa :)
  • Odpowiedz
@strangetime: Przynajmniej miałeś 7 lat ciągiem. W podstawówce przez 2 lata uczyłam się rosyjskiego, w gimnazjum przez 3 lata niemieckiego, a w liceum (mimo, że w kwestionariuszu wybrałam niemiecki) trafiłam na rosyjski, uwaga - kurs kontynuacyjny! Super, ledwo umiałam czytać (tylko dlatego, że przez wakacje, powtarzałam podstawy z podstawówki), a kazali mi pisać rozprawki (°° Koniec końców, ani rosyjskiego, ani
  • Odpowiedz
@strangetime: 6 lat się "uczyłem" i nic, może kilka pojedynczych słówek. Swoją drogą to ciekawe, że akurat z niemieckim tak jest, że się nic nie pamięta.
W mojej januszowej teorii to dlatego, że po pierwsze do angielskiego nie jesteśmy na każdym kroku katowani ich kulturą. Angielskiego przez sam internet, piosenki i filmy się uczymy.
Po drugie ta sztywna kolejność słów w tym języku w przeciwieństwie do naszego języka, w którym
  • Odpowiedz
@strangetime: niemieckiego uczyłem się od podstawówki, jak wysyłam CV to trochę wstyd mi zaznaczać nawet A1 bo boje się, że będę miał problem żeby się przedstawić. Angielski miałem dopiero w technikum a swój poziom oceniam na C1. Magia kreskówek i gier komputerowych ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@strangetime:

Tak sie zastanawiam, czy tylko ja jestem tak upośledzony

Jak widać nie tylko, jest cała masa ludzi, dla których najwyraźniej jest powodem do dumy to, że zmarnowali okazję nauczenia się czegoś przydatnego w życiu. Ja uczyłem się 3 lata w gimnazjum i 3 w liceum, i w zeszłym tygodniu przejeżdżając przez Austrię byłem w stanie w restauracji zamówić obiad z deserem i odpowiedzieć kelnerowi,że wszystko w porządku i mi
  • Odpowiedz
@nachteil: Ja sie tym nie szczyce, to nie moja wina, że język mi sie nie podoba i nauczyciele od poczatku edukacji mnie do niego znięchecili. Skąd miałem wiedzieć np na początku gimnazjum albo liceum, że będzie mi przydatny w pracy chociażby?
  • Odpowiedz