Aktywne Wpisy

noipmezc +10
wpisujcie wasze ulubione POLSKIE filmy lub seriale
źródło: 888297_1.7
Pobierz
Jak jeszcze będą jakieś następne pokolenia i dowiedzą się co się o----------o podczas he he Dawida 19 to stwierdzą że byliśmy na poziomie ameby.
Nie zapraszam do dyskusji
Nie zapraszam do dyskusji
źródło: temp_file1447562614454469840
Pobierz

Część samochwalna: od jakiegoś czasu wreszcie udaje mi się łapać Meteora, zdjęcia wychodzą niezłe, np. na poniższym ładnie widać deltę Nilu, niby niewiele, ale jestem całkiem zadowolony.
Część pytająca: czy jest tu ktoś, kto umie w MeteorGIS? Chodzi mi o dodawanie nowych kształtów np. ze strony naturalearthdata, precyzując problem, nie wiem jak ( ͡° ͜ʖ ͡°). Tzn. rozumiem, że w default.ini, w shapes options trzeba zwiększyć shapes number do wymaganego i pod [shape5], [shape6] itd. wpisać jakieś wartości. Drobnostka - nie wiem jakie.
Pytanie bonusowe: w czym i jak zmieniać wyświetlaną czcionkę oraz czy i jak można ograniczać ilość wyświetlanych nazw, np. tylko do kontynentu, albo kraju, etc. (np. w domyślnych ustawieniach wyświetla tylko nazwy stolic, mimo że pokazuje więcej miast). Niby w wymaganym do działania z meteorgisem programie egis znalazłem np. możliwość edytowania czcionki, ale ostatecznie nie zapisuje tego jako .shp tylko .png, albo .zip albo plik projektu. Jako, że średnio wiem co robię i w ogóle nie wiem jak działa gis, dopuszczam możliwość, że ostatnie zdanie zupełnie nie miało sensu, od złej stony się zabieram lub źle zadaję pytanie. Dyskretny urok niekompetencji, niemniej pytanie pozostaje.:)
#sdr #sdrsharp #satelity #gis
źródło: comment_WLP5KKD2n4vcch2zJygYg2DaO0j5KH0J.jpg
PobierzUżywam zestawu z rtlsdrblog (.v3 + ten dipol na teleskopach), fotka niżej. Wzmacniacza (póki co) nie mam żadnego, chociaż planuję LNA od takiego Węgra z ebaya. Ostatnio doszedł filtr FM (też z rtlsdrblog), ale to zdjęcie łapałem chyba jeszcze bez. W ogóle zresztą widzę niewielką różnicę z tym filtrem i bez, ale widocznie mieszkam odpowiednio daleko od jakiegoś silnego
źródło: comment_dwntpvhBJue6BHwCQDWNQy7sd0qs2nB0.jpg
Pobierzźródło: comment_Q2K1kPoDfxyb6PuQ5sCL6hkAveR3vGyC.jpg
Pobierzps. jak wrażenia z tego lna4all (już nie tylko satelity ale ogólnie, np. kf)
problemem moze być jeszcze aktywny przedłużacz USB, który sieje szumem, no nie
ad. aktywne usb to z jakimś wyraźnym zaznaczeniem, że ono koniecznie wymaga ferrytów się nie spotkałem, ale być może to oczywistość. licząc od najmniejszej ilości roboty/hajsu najpierw sprawdź może odbiór kawałek za miastem, może np. przeszkadzają budynki ze zbrojonym betonem czy czymś w ten deseń?
z 2 strony ostatnio w domu podczas nasłuchu na 2m (miasto, blokowisko, parter, antena przyczepiona do okna,
A przetestował bo niestety, żadnego pro sprzetu do tego nie mam
@kubakokos: tak, u mnie podobna skrzyneczka jest na maszcie, więc mam tak: antena->kabel(krótki)->filtrfm->lna->kabel(dłuższy)->rtlsdr->aktywnykabelusb->laptop