Wpis z mikrobloga

Witam, mam problem, którego lokalne IT nie jest w stanie rozwiązać, pomyślałem, że może tu trafi się ktoś przytomniejszy. Problem polega na tym, że nie jestem w stanie odpalić na swoim komputerze z Win7, połączonym z siecią firmową, aplikacji napisanej na bazie programu SAS. Nie zawsze tak było, jednak od pewnego czasu zwyczajnie nie mogę tego zrobić, program zawiesza się podczas odpalania. Inna osoba z kolei, używające swojego profilu/loginu na moim kompie, może odpalić tę samą aplikację, a ja mogę to zrobić na komputerze tej osoby ze swojego profilu. Nie znam się na sieciach i nie wiem, co może być tego przyczyną, podejrzewam jedynie, że coś jest nie tak z prawami dostępu.

Być może jest to zbieg okoliczności, ale już dwukrotnie zdarzyło się, że kiedy ktoś zdalnie łączył się z moim kompem, żeby coś na nim naprawić ta wadliwa aplikacja zaczynała działać i działała aż dostałem updejt systemowy do Windowsa.

Zastanawiałem się, czy to, że mogę odpalić ten program na komputerze kolegi nie ma związku z tym, że mój profil na jego kompie został stworzony, zanim pojawił się ten problem?

Mam do dyspozycji drugi komputer z Win7 i na nim też nie mogłem używać tej aplikacji w czasie, kiedy nie działała ona na moim głównym kompie. Ten drugi ma świeżo postawiony system, profil też świeżo stworzony. Kiedy ten wraży program z kolei zaczął działać na moim głównym kompie, nagle byłem też w stanie odpalać go na tym drugim - wydaje mi się, że winę za to ponosi nie coś na kompie, lecz ustawienia sieciowe lub prawa dostępu.

Jak wspomniałem wyżej, nie znam się na sieciach, ale zastanawiam się, czy jest jakaś możliwość sprawdzenia np. może ruchu w sieci albo porównania praw dostępu dwóch użytkowników, która ułatwiłaby identyfikację problemu?

System zidentyfikował ten błąd jako event 1000, application error, Exception codę: 0xc0000005

#pytaniedoeksperta #komputery #windows7 #networking #siecikomputerowe #sas
  • 2
  • Odpowiedz