Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś, kto choruje na Zespół Jelita Wrażliwego? Niestety na 90% mnie to dotyczy, muszę zrobić gastroskopię i chciałbym się dowiedzieć, czy lekarz w końcu przepisze mi po tym badaniu coś, co mi pomoże... W tym momencie pomaga jedynie trochę łykanie NoSPY i jedzenie zmielonego lnu.

#zdrowie #medycyna #pytanie
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zielonka1986: Praktycznie wszystkie objawy mam, a leczyłem się przez ponad 2 ostatnie miesiące na reflux, brałem jakieś tabletki na bodajże powikłania jakie mogą spowodować anytbiotyki w żołądku, czy tam w jelitach, brałem probiotyk na odbudowanie flory bakteryjnej i praktycznie nic się nie zmieniło... miałem robione też badanie krwi i wszystkiego innego i wszystko niby mam w normie, żadnych pasożytów, bakterii czy coś. Także zostaje chyba tylko ZJD...
  • Odpowiedz
@mlodysum: @zielonka1986: Codziennie zaparcia na zmianę z biegunką, kłucie, uciskanie w brzuchu, które przechodzi na trochę po wypróżnieniu, przelewanie, burczenie w brzuchu, gazy po wszystkim co zjem, częste oddawanie moczu, kiedy się czymś stresuje to bóle i gazy się bardzo nasilają, a czasem kiedy objawy się nasilą czuję się słabo i trochę mi się kręci w głowie. Uczucie niepełnego wypróżnienia po wyjściu z ubikacji. Stolec w małych kawałkach.
  • Odpowiedz
@mlodysum: Szczerze mówiąc to miałem czasem krew na papierze toaletowym, ale tylko przy podcieraniu, na 99% od przecięcia tam skóry gdzieś, no bo nieraz byłem w ubikacji kilka razy dziennie. Nie przyglądałem się żeby na stolcu była krew czy śluz, ale nie wydaje mi się żeby była.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: Diagnoza "ZJD" to taka diagnoza, gdzie wykluczasz wszystko co może być organicznie popsute (ma uchwytną przyczynę) po czym nie mogąc niczego znaleźć co tłumaczyłoby objawy lekarz mówi "nie mam pojęcia co o----------ą pańskie jelita" i wpisuje rozpoznanie "zespół jelita drażliwego". ;) Na szczęście jest na to kilka leków, które dużej części populacji pomagają.
  • Odpowiedz
@Strahl: Wiesz lekarz próbował mnie właśnie leczyć na wszystko inne, ale nic niestety nie dało efektu. Teraz dostałem jakieś tabletki chyba na reflux kolejne i skierowanie na gastroskopię. O ZJD sam mu powiedziałem, że mi to wszystko pasuje z objawów no i on potwierdził, że duża szansa, że to jest to, ale żeby jeszcze spróbował tych tabletek, zrobił kolejne badania, przyszedł z wynikami i się umówił na gastroskopię.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: ZJD to generalnie jest taka diagnoza klucz, jak tez i slowo idiopatyczna. Jak nic nie pasuje, to wybierasz właśnie to. Może itopryd? Kilka leków na to działa. Możesz zaproponować po badaniach. Lekarz określi czy potrzebujesz czy też nie.
  • Odpowiedz
@mlodysum: Z tego co mi się wydaje, to leki na ZJD (nie wiem czy one są mocniejsze czy coś), czyli leki które mi pomogą mogę dostać dopiero PO wykonaniu tych badań i stwierdzeniu ZJD? Np. ten itopryd.
  • Odpowiedz
@czerwona_muszka: na początku myślałem że to przez mleko, bo jakieś 2-3 miesiące zanim to się zaczęło, kupiliśmy w firmie bardzo porządny ekspres do kawy i jak wcześniej w ogóle nie pilem kawy, tak wtedy zacząłem ją pić z mlekiem nieraz 2 razy dziennie. Odstawiłem ja na 2 tygodnie, zacząłem brać lactocontrol, potem znowu ja odstawiłem i do teraz przez ostatnie 2 miesiące piłem kawę z mlekiem moze z 7 razy.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: poczytaj o niedoborze kwasu masłowego w jelitach. Nie leczy się tego lekami, tylko środkiem dietetycznym - np. Debutir. Mojej mamie mega pomógł, a miała bardzo podobne objawy do twoich.
  • Odpowiedz