Wpis z mikrobloga

Czy ktoś pracuje z kreatorem, rejestratorem makr w SAP-ie?

#sap
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@labuz: SAP oferuje swoje własne narzędzie LSMW do tego typu zastosowań. Przejrzałem ten wpis bardzo pobieżnie ,ale nie do końca widzę sens babrania się w skrypcie skoro to samo można wyklikać w LSMW.
  • Odpowiedz
@zygmunt90: automatyzacja tworzenia materiałów z pliku excel, zakłądanie inforekorów, poprzez LSMW? automatyzacja pobierania raportów na podatawie danych z excel? np. sterowanie me2l, me2n, mb51. Uruchamiania makr w excelu ? Chodzi mi o takie zastosowanie. Wydawało mi się że ta transakcja stosowana jest do masowego transferowania danych zmiany, coś jak MASS. W kolejnym kroku myślałęm o automatyzacji pobierania danych z APO. a w nim chyba nie ma funkcji LSMW

Nie znam
  • Odpowiedz
@zygmunt90 - obejrzałem jeden filmik na yt i wydaje mi się to skomplikowane. Przy skryptach jest jak w exclelu rejestrator, ten rejestruje w kodzie VB. Czy może mi Pan podesłać link do jakiejś przydatnej instrukcji albo książki w pl/ eng?
  • Odpowiedz
@labuz: tu chodzi o SAP GUI Scripting. Musisz posiadać do tego osobne uprawnienia (do konkretnej roli). Sprawdź google wpisując te frazę, którą podałem, powinno być sporo rzeczy na ten temat
  • Odpowiedz
@ksienciuniu: tak to miałem na myśli. Również narzędzie Record & Playback. miałem na myśli że nie ma handbooka na ten temat. tylko artykuły, które skupiają się na pojedynczych aspektach.
  • Odpowiedz
@Morfi_pl: Chciałem sie za to zabrać, uzyskać dostęp , ale ostatnio dowiedziałem się że moze być potrzebna licencja dewelopera. SAP Polska twierdzi ze część rzeczy można zrobić bez tak wysokiej licencji. Tylko podejrzewam że sterowanie sapem z poziomu excela, automatyzacja zakładania indeksów i cen to juz chyba jednak pod dewelopera podpada., :(.
można znaleźć jakis handbook do tego? nie mogę znaleźć kompletnego opracowania.
  • Odpowiedz
@labuz coś Ty. Trzeba mieć tylko włączone skrypyowanie w RZ20. Aby to sprawdzić, wystarczy włączyć sobie kreator / nagrywarkę. Jeśli możesz nagrywać, to wszystko będzie działać.
Pamiętaj, że to wszystko działa w dialogu. Czyli zajmuje Ci sesje. Najlepiej nic wtedy nie robić na kompie. Alternatywą dla Sapscript jest połączenie po RFC. Też działa z poziomu Excel.
  • Odpowiedz
@Morfi_pl: Dzieki za informację. Rzeczywiście, chyba mamy RFC dla BW, łączymy się poprzez Bex Analyzera - Excel. Muszę w takim razie zbadać temat, jak to połączyć z SAP ERP.
Dzięki
  • Odpowiedz
@Morfi_pl: Mam pytanie, nie mogę tego znaleźć w necie, czy poprzez sap gui scripting można zautomatyzować pobieranie do XXL? tutaj niestety zapis jest poza sapem
  • Odpowiedz
@labuz do xls można. Ja tak robię np. że status barem - np. Tworzę coś w systemie i od razu mi status bar pobiera z numerem urządzenia czy innym prosto do xls. Ale skrypt odpalam z Excel nie z GUI, tzn Excel łączy się z GUI.
  • Odpowiedz
@Morfi_pl: Niestety, tu chodzi o wybó xxl, tak mamy ustawione raporty, musi być xxl zapisywany do xlsx.
i próbowałem to zarejestrować to rejestratorem ale format xxl otiwwera jedynie tymczasowe okno excela, i zapis w nim już nie zostaje przechwycony. da się to jakoś obejsć?
  • Odpowiedz