Mireczki z #lodz i #kolej w sobotę chcę wyruszyć z łodzi do gdańska. Ja te pociągi po Łodzi jeżdżą? Który dworzec jest głowny itd? Będę ruszać z Minerskiej więc blisko Kaliskiej, ale pociągi z Kaliskiej pokazują mi się inne niż z Widzewa.
Główny dworzec to Kaliska. Jak patrzyłem na rozkłady to z Kaliskiej polecisz prosto w stronę Gdańska, a z Widzewa to pokazuje jakoś przez Koluszki itd. Edit: tak pokazywało w rozkładzie z dziś. Na sobotę masz bezpośrednio z Widzewa.
@nathaliekill: @sargento: Nie zaprzeczam, źle to trochę napisałem. Dla mnie główny to Kaliska (tak się przyzwyczaiłem albo sobie tak ubzdurałem), ale jak ja jeździłem pociągami to Fabryczny był zamknięty i z Kaliskiej chyba cały ruch był obsługiwany jak nie zdecydowana większość.
@Caban1908: teraz się to rozłożyło na trzy dworce (po otwarciu Fabrycznego dużo połączeń przejął Widzew), ale osobiście tylko śmiechnęłam, bo przypomniał mi się tekst "Łódź to miasto w którym dworzec główny jest główniejszy niż główny" :D
@pawel-bondaruk: Jako regularnie jeżdżący na tej trasie ;d większośc pociągów do Gdanska na tę chwilę jedzie tylko przez Widzew. No i w ogóle to Flixbus jest tańszy i szybszy, tylko niewygodny
@pawel-bondaruk nie ma dworca 'głównego', powinno stosować się nazwy Kaliski, Fabryczny, Widzew itp. Do Gdańska z Fabrycznego albo z Widzewa. Na Fabryczny jedzie się zazwyczaj przez dworzec Widzew, ale wiele pociągów z Gdańska do Fabrycznego już nie dojeżdża, więc połączeń w tym kierunku więcej z Widzewa.
Edit: tak pokazywało w rozkładzie z dziś. Na sobotę masz bezpośrednio z Widzewa.
@Caban1908: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Caban1908: nie-e. Dworce są dwa. Każdy obsługuje inną relację po prostu.
Nie zaprzeczam, źle to trochę napisałem. Dla mnie główny to Kaliska (tak się przyzwyczaiłem albo sobie tak ubzdurałem), ale jak ja jeździłem pociągami to Fabryczny był zamknięty i z Kaliskiej chyba cały ruch był obsługiwany jak nie zdecydowana większość.
https://www.pb.pl/wielka-brytania-taniej-kupil-auto-niz-bilet-na-pociag-910450
pociag i szyny to jest patologia jak rower szy tramwaj