Wpis z mikrobloga

2 212 - 5 = 2 207

Angielskie tytułu to audiobooki, które nie wliczają się do zabawy, stąd liczba pozycji odjętych mniejsza niż na liście.

Tytuł: Nielegalny
Autor: Trevor Noah
Gatunek: wspomnienia
★★★★★★★

Trevor Noah to pochodzący z RPA komik, obecnie znany głównie jako następca Johna Stewarda w the Daily Show.

Urodzony w czasach apartheidu z zakazanego prawnie związku białego z murzynką opisuje swoje dzieciństwo i dorastanie w RPA. Całość jest napisana bardzo lekko i zabawnie, mimo że opisywanie realia czy wydarzenia wcale nie są wielokrotnie pozytywne. Książkę czyta się bardzo szybko , przy odrobienie zacięcia można skończyć w jeden dzień, ale na pewno nie jest to czas stracony.

Tytuł: Lost city of Z
Autor: David Grann
Gatunek: reportaż
★★★★★★★★

Książka opowiada o żyjącym na przełomie XIX i XX wieku odkrywcy - Percy Fawcettie i jego obsesji tyczącej się tytułowego "miasta Z", legendarnej metropolii ukrytej ponoć w dżunglach Amazonii. Obsesji, która doprowadziła go w końcu do śmierci. Jego i wielu przed nim, jak i wielu po nim, którzy wszyscy ginęli w dżunglach Brazylii szukając goniąc za legendą o zaginionym mieście.
Bardzo ciekawa pozycja, szkoda że raczej ciężko dostępna w polskiej wersji.

Tytuł: Ready Player One
Autor: Ernest Cline
Gatunek: fantastyka
★★★★★★★

Całkiem przyjemna książka. Niedaleka przyszłość, świat pogrążony we wszelkiej maści kryzysach. Większość młodych ucieka w wirtualną rzeczywistość (Oasis). Nagle twórca Oasis umiera i w swym testamencie ogłasza, że w wirtualnym świecie ukrył 3 klucze i ten kto je odnajdzie odziedziczy jego niezmierzoną fortunę.
Całość czyta się szybko i przyjemnie, głównie dzięki dziesiątkom odniesień do popkultury lat 80-90.Sama fabuła nie grzeszy jakąś oryginalnością, ale też nie razi, a miejscami nawet wciąga. Jako lekka lektura jak najbardziej ok.

Tytuł: Fire and Fury
Autor: Michael Wolff
Gatunek: literatura faktu
★★★★★★★★

Dość głośna za oceanem książka opisująca pierwsze 200 dni rządów Donalda Trumpa na postawie wywiadów autora z ludźmi z jego administracji i z nią związanymi.

Jaki obraz Białego Domu się z tego wyłania? Raczej ponury. Trump dla którego kandydatura miała być sposobem na wypromowanie globalnie swojego nazwiska niespodziewanie dla siebie zostaje prezydentem. Jednak jest do tej roli absolutnie nieprzygotowany. Nudzą go obowiązki prezydenta, w kwestiach decyzyjnych najczęściej słucha osoby z którą ostatnio rozmawiał, co bezlitośnie wykorzystują różne frakcje ostro walczące o wpływy (rodzina, liberalni milionerzy w establishmentu, nacjonaliści Steve'a Bannona). Sam Trump de facto pragnie jedynie poklasku od liberalnych elit, wśród których się wychował, a które szydzą z niego najostrzej. Wszyscy w otoczeniu DT zdają sobie sprawę z jego niekompetencji, ale zaciskają zęby czy to w imię dostępu do władzy, czy chęci nie dopuszczenia do większej katastrofy.

Tytuł: Astrofizyka dla zabieganych
Autor: Neil de Grasse Tyson
Gatunek: Popularnonaukowa
★★★★★★★

Całkiem przyjemna książeczka o początkach wszechświata, tym co go buduje, gwiazdach etc. Raczej dla osób, które coś tam kiedyś słyszały, i chciałby się dowiedzieć więcej, niż dla osób nawet amatorsko zainteresowanych tematem, ale ciężko to uznać za zarzut. Czyta się szybko i przyjemnie

Tytuł: Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście
Autor: Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski
Gatunek: Biografia
★★★★★★

Biografia jednego z najsłynniejszych polskich himalaistów.

Książkę czyta się całkiem szybko i przyjemnie. Osobiście jednak o biografii oczekuje raczej, że pozwoli mi ona lepiej poznać opisywaną postać, powie mi jaką była osobą. Zawsze wychodzę z założenia, że kalendarium jej życia mogę sobie sprawdzić na wikipedii. Autorzy poszli jednak tą drugą drogą. Pędzimy od jednej wyprawy do kolejnej, a jakoś mało tu o samej opisywanej postaci, bo wszystko to ginie w opisie przygotowań, czy wspinania się. Na plus mogę policzyć bardzo ładne wydanie z mnóstwem ilustracji. Mimo wszystko jednak spodziewałem się czegoś lepszego.

Tytuł: Kamień na szczycie
Autor: Ewa Białołęcka
★★★★★★★

Kolejny tom sagi o Kamyku. Akcja skupia się na dalszych perypetiach młodych magów i smoka Pożeracza Chmur po ucieczce ze szkoły magii. Dodatkowo bohaterowie coraz śmielej wkraczają w okres dorastania co tylko dokłada im kłopotów.

Saga ma jeszcze 1 tom, ale niestety zorientowałem się, że po nim powinien pojawić się jeszcze jeden zamykający całą historię. Niestety miło licznych obietnic od 10 lat pani Ewa nie zdołała go napisać, także chyba na tym zakończę moją przygodę z Kamykiem.

Tytuł: Naznaczeni Błękitem T2
Autor: Ewa Białołęcka
★★★★★★★

Kolejny tom przygód młodych magów. Poprzednią część opisywałem jakiś czas temu. Nadal jest ciekawie, bohaterowie dają się lubić. Tym razem akcja książki skupia się na nauce w szkole magii.

#bookmeter
Pobierz
źródło: comment_BiIVF1CRbH4uLjEAfC5FGZ4jEv8Ycrlz.jpg
  • 3