Wpis z mikrobloga

Moja teoria na temat dlaczego Putin zdecydował się otruć Skripala oraz nawiązanie do mojej analizy nt. masakry ruskich najemników w Syrii: https://www.wykop.pl/wpis/30507227/moje-podejrzenie-o-co-poszlo-z-ta-masakra-ruskich-/

No więc dlaczego Putin kazał otruć Skripala:

Po pierwsze: WYBORY. Tak wiem, każdy powie że wygraną Putin i tak miał w kieszeni. Tylko pamiętajcie, że wybory w Rosji mają tyle wspólnego z demokracją co krzesło z krzesłem elektrycznym. Putin żeby utrzymać legitymizację nie mógł wygrać wyborów, on je musiał wygrać POTĘŻNĄ nadwyżką głosów - mówiło się, że celem jest 70% przy 70%-procentowej frekwencji. I w tym mogła przeszkodzić najpierw masakra najemników w Syrii, a potem katastrofa samolotu. Putin wolał więc dmuchać na zimne. Antyzachodnie zagranie tuż przed wyborami nadawało się do tego idealnie.

Druga kwestia: Skripal był agentem GRU. GRU to wojsko. W poprzednim wyżej podlinkowanym wpisie argumentowałem, dlaczego wojsku opłacało się doprowadzić do rzezi ruskich najemników. W skrócie: tworzenie i używanie oddziałów pseudonajemniczych przez FSB sprawiało, że besapasnost wchodziła na pole dotychczas zarezerwowane dla armii, co osłabiało pozycję tej ostatniej, więc armia "pomogła nie przeszkadzając" doprowadzić do sytuacji, w której najemnicy zostali zmasakrowani. Putin natomiast mógł to odebrać jako forma nielojalności a nawet biernego oporu ze strony armii. Postanowił więc pokazać armii miejsce w szeregu i otrucie Skripala nadawało się do tego idealnie: "patrzcie, dorwaliśmy jednego z Waszych na terenie Państwa NATO i nie baliśmy się go pokazowo ubić w biały dzień, więc pamiętajcie, że zrobienie porządku z Wami w kraju będzie jeszcze łatwiejsze. Pamiętajcie: zdrajcom nigdy się nie odpuszcza".

Jak zawsze jestem otwarty na inne teorie, do których dzielenia się zachęcam w komentarzu.
Tak samo, jeżeli widzicie jakieś błędy logiczne w moim wywodzie.

#rosja #syria #armia #wojsko #najemnicy #ukraina #putin #wybory
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tranq: Szczerze mówiąc nie wiem czy takie jawne otrucie Skripala w momencie zbliżającego się mundialu faktycznie było Rosji potrzebne. Bo właściwie nie widzę żadnego konkretnego powodu dlaczego mieliby to zrobić już teraz a nie za parę miesięcy kiedy nie musieliby się tak przejmować opinią publiczną.
  • Odpowiedz
@Micho_master: kreml mógł uznać, że po masakrze najemników i katastrofie lotniczej trzeba jakiegoś mocnego akordu przed wyborami, aby pokazać ludziom, że Kreml wciąż ma wszystko pod kontrolą
  • Odpowiedz
@Langerob: dopuszczam i nie wydaje mi się taka zupełnie bez sensu, ale odpowiedź Rosjan na oskarżenia w stylu "i co nam zrobicie" utwierdza mnie w przekonaniu, że to jednak Rosjanie
  • Odpowiedz
@Tranq: Przeciętnemu Rosjaninowi podejrzewam, że bez różnicy jest czy taki Skripal żyje czy nie. Więc nie sądzę aby było to potrzebne Putinowi przed wyborami. Tym bardziej właśnie, że wkrótce ma być piłkarskie mistrzostwa świata więc wszelki bojkot oficjeli dla prestiżu politycznego jest dużo gorszy niż potencjalny zysk z tej operacji.
  • Odpowiedz
@Tranq: Mi się wydaje że te dwie śmierci to bardziej skutek walki buldogów pod kremlowskim dywanem.
Rosja zawsze odpowiada w swoi stylu o którym Suworow gdzieś napisał że "mocarstwa nie przepraszają".

Putinowi ta akcja jest zupełnie niepotrzebna, zawracanie dyplomatów to drobiazg ale wg artykułu na defence24 nad NordStream 2 zbierają się coraz czarniejsze chmury a sprawa Skripala to całkiem sporo oliwy do tego ognia.

Gx
  • Odpowiedz
@sielkunczik: Jeśli akcja jest "na pokaz" to użycie charakterystycznej broni jest logiczne. Jeśli jest prowokacją innych służb to nawet jeszcze bardziej :-)
A sama substancja albo jej receptura mogła "trochę zaginąć" w takim kraju jak Rosja na przestrzeni dekad.

Gx
  • Odpowiedz