Wpis z mikrobloga

• 0
@sanchopancho Wbrew pozorom przy samym reaktorze w wyznaczonej strefie promieniowanie jest bardzo niskie. Znacznie gorzej jest na przykład w mieszkaniach w Pripyat których balkony wychodzą na elektrownię
  • Odpowiedz
@sanchopancho: Można podejść na spokojnie do pomnika. Nie wolno wychodzić poza obręb tego okrągłego terenu na którym się znajduje. Promieniowanie po nasunięciu nowego sarkofagu jest tam niskie, jakieś 2.5uSv/h gdzie przy starym sarkofagu zmierzyłem tam 9uSv/h.
  • Odpowiedz
@BlackLight: Miałem w grupie dwie osoby co były wcześniej z bispolem. Ostatniego dnia stwierdziły, że na pierwszym wypadzie bardzo mało pokazano. Z tego co widzę po ich planie to masz tam jeden dzień w Prypeci. Osobiście uważam, że to stanowczo za mało aby wszystko zwiedzić. Prawdopodobnie będziecie lecieć przez Prypeć z punktu do punktu. Na pierwszy raz okej ale na kolejne bym proponował wybrać inną ekipę ;) To co musisz
  • Odpowiedz
@Tino: Licząc ze mną to 10 osób zwiedzających Zonę a dodatkowo 2 kierowców i ukraiński przewodnik. Jechałem zorganizowaną ekipą. Mała grupa to miałem większą swobodę eksploracji i prowadzenie grupy po Prypeci.
  • Odpowiedz
@Sweet-Jesus: dzieki za odpowiedz. Ogolnie interesuje sie czarnobylem od kilkunastu lat, a dostalem ta wycieczke jako prezent urodzinowy wiec nie smiem nawet wymagac czegokolwiek wiecej. Kurtke itd mam przygotowane, do tego ciuchy takie ktore wyrzuce po pobycie w zonie. Jest tam w zonie cos ciekawego do kupienia? Bo z tego co wiem to jakies przypinki chyba i magnesy na lodowke? Bo bym chcial tez cos dla rodziny/znajomych kupic
  • Odpowiedz
@Sweet-Jesus: tak wiec, wlasnie wracam, zdam krotka relacje, moze Cie to interesuje.
Przebrnelismy po ponad 4h przez granice w medyce wiec jedziemy teraz do Krakowa.
Wycieczka po kijowie bardzo w porzadku i hotel tez nie zly (tourist hotel)

ale co sie tyczy samej
  • Odpowiedz
@BlackLight: Szczerze współczuje bo w sumie tylko liznąłeś temat. Akurat przy tak dużych grupach to norma, jest mnóstwo gadania aby tylko ludzie do budynków nie wchodzili. Fakt od 2012 jest zakaz wchodzenia do budynków ale w rzeczywistości wiadomo jak go respektują ;) Dlatego małe grupy sprawdzają się najlepiej, łatwo się ukryć przed milicją. Jeśli byliście w budynkach przylegających do Oka Moskwy to pokazali Wam chociaż makietę tego terenu jaka znajduje
Sweet-Jesus - @BlackLight: Szczerze współczuje bo w sumie tylko liznąłeś temat. Akura...

źródło: comment_6qzP4BCsWoE9bkDTZZdN8OhlXTTONf74.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Sweet-Jesus: makiete widzielismy, ogolnie na oku moskwy to naprawde zwiedzilismy praktycznie wszystko, no moze po za szybem windy ;) ale i jej mam zdjecie z flashem. Swoja droga budynek robi wrazenie, no ale nie to bylo moim celem na ten wyjazd.

To ze tylko liznelem to sobie zdaje sprawe. Ale w zasadzie i tak w tym sniegu to eksploracja prypeci to w zasadzie nic spektakularnego, mysle ze bez sniegu wyglada
  • Odpowiedz
@BlackLight: W kompleksie Czarnobyl-2 jest jeszcze kilka fajnych miejsc ;) w budynkach mieszkalnych można jeszcze znaleźć elementy wyposażenia a nawet pianino (które też jest jeszcze w szkole na tym terenie). Jest też niezbadany zalany bunkier ;)

Każda pora roku ma swoje wady i zalety. Zimą śnieg utrudnia eksplorację ale za to widzisz budynki a latem jest tam istna dżungla i zarośla przeszkadzają w poruszaniu się (pomijam już upał i owady).
  • Odpowiedz