Wpis z mikrobloga

#pmr #pmr446 #krotkofalarstwo
Czołem, chciałbym poznać waszą opinię nt. osób które na PMR robią łączności z mocą wyższą niż to dozwolone i z lepszymi antenami. Przyjmijmy, że takie osoby nie robią gnoju na kanałach a kulturalnie rozmawiają nikomu nie wadząc. Szczególnie zależy mi na tym jak takie osoby postrzegają licencjonowani operatorzy.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopowicz_z_kobierzyna: IMO UKE kładzie laskę na to. Jeśli nie można się pozbyć piratów i bekaczy z pasm chronionych (np. amatorskich) to tym bardziej nikt nie będzie wnikał co się dzieje na niechronionych o ile nie zakłócasz pasm komercyjnych.
Zaznaczam że jest to tylko moja prywatna opinia.
  • Odpowiedz
@pacuja: UKE kładzie laskę na wszystko, dopóki nie dostanie zgłoszenia, że coś jest nie tak. PMR446 to pasmo, w którym i tak jest śmietnik, bo używają go wszyscy do wszystkiego. Niemniej właśnie przez małą moc i stosunkowo niewielkie zasięgi sprzętu, który jest przeznaczony do PMR sprawia to, że mimo wszystko jest to pasmo użyteczne. Gdyby nagle wszyscy zaczęli pompować po kilkadziesiąt W mocy w solidne anteny i słychać by ich
  • Odpowiedz
@AdamFrey: No to już sam użytkownik musi rozważyć czy opłaca mu się przekraczać dopuszczalne limity czy jednak nie ....
I jeszcze edit: Sądzę że zgłoszenie do UKE przekroczenia mocy na PMR odniosło by taki sam skutek jak zgłoszenie na policję że sąsiad podrzucił mi śmieci do puszki ....
  • Odpowiedz
@pacuja: Tu akurat się zgadzam. PMR to trochę taki twór, który sobie żyje własnym życiem - jako tako, ale żyje. Większym problem są z piraci na częstotliwościach wymagających licencji, chociaż jest też sporo takich, którzy tę licencję mają, ale zachować się i tak nie potrafią. Ciężko, w dobie totalnego szamba w internecie, uczyć ludzi kultury w eterze, bo w sumie skąd czerpać wzorce?
  • Odpowiedz
A jeszcze przypomnę że za ciężkiej komuny na nadawanie w paśmie CB z radiotelefonu echo/tukan na określonym kanale z zabójczą mocą 40/150mW i nieodłączną anteną trzeba było mieć pozwolenie radiowe kategorii IV. I jak pamiętam 3/4 uzytkowników miało poprzerabiane radia, pracowało na innych kanałach niż mieli w pozwoleniu, z inną mocą i z anteną zewnętrzną i dopóki nie zakłócało to jedynie słusznej telewizjii to nikt tego nie ścigał - wiadomo było śietnik
  • Odpowiedz
@pacuja: @AdamFrey: dzięki wielkie za profesjonalne odpowiedzi, nie sądziłem że temat zostanie aż tak przeanalizowany. chciałem zapytać, ponieważ obserwuję ostatnimi czasy u siebie w okolicy aktywność na PMR i to bardzo częstą. jestem pewien, że tacy ludzie lecą na mocy minimum 1W, a raz się jeden pochwalił, że "zmniejszam moc na 5W bo mi siada bateria". ja w zasadzie nic do tego nie mam, nawet bardzo się cieszę
  • Odpowiedz
@wykopowicz_z_kobierzyna:
PMR ma limit mocy i anten bo tam jest tylko 6 kanałów.
Kilka osób z mocnymi stacjami i w promieniu 100km dzieciaki się nie pobawią, grzybiarze pogubią itd :D

Moje zdanie jest następujące:
1 Jeśli to raczej do wywołań i zabawy w DX a
  • Odpowiedz
@wykopowicz_z_kobierzyna: Odkąd pojawiło się SDR z możliwością analizowania całego widma fal radiowych jestem przekonany że służby wiedzą kto, co i z jaką mocą z dokładnością do mW. Sądzę że na zlokalizowanie stacji nie potrzeba więcej niż kilku sekund, na pewno można też zapisać jej profil widmowy więc wyłapanie i udowodnienie nadawania niezgodnego z pozwoleniem nie stanowi problemu. Nikt się tym jednak nie zajmuje bo lepiej mieć wszystkich na znanych pozycjach
  • Odpowiedz
@wbielak: dziękuję bardzo za odpowiedź, jak najbardziej sądzę tak jak ty - DX'y, wymiana swoich QTH, RST, kilka słów o sprzęcie i out, nie ma co się rozgadywać, chyba że się przejdzie na jakiś wolny kanał.

co do licencji - jeżeli mogę oceniać egzamin po jego wirtualnej wersji na pzk.info.pl to bez wahania powiem - prosty. prawie codziennie robię jedną sesję i zdaję, a jak oblewam to albo schematy (rzadko)
  • Odpowiedz
@wbielak: a że tak jeszcze zapytam - oglądałem kurs krótkofalarski na youtube od Hackerspace i wnioskuję, że to Ty jesteś prowadzącym (ekstra kurs, sporo się dowiedziałem ciekawostek, prosty język - chłop na miedzy by zrozumiał - nie tak jak gdzie indziej) - będą jakieś kolejne części? pozdrowienia
  • Odpowiedz
Szczególnie zależy mi na tym jak takie osoby postrzegają licencjonowani operatorzy.

@wykopowicz_z_kobierzyna: Ja jako licencjonowany mam wywalone, to nie moje pasmo.
Ale też rozumiem argumenty: PMR powstal po to, zeby można było sobie okalnie pogadać. To ma miec małą moc i dupiana antenę, bo ograniczona liczba kanałów i żeby sie tłok nie robił. Ale jak ktos wpuści 1W z baofenga z kocim ogonem to nie widzę problemu osobiście.
  • Odpowiedz