Wpis z mikrobloga

#angielski object list, guest list itd. ale person list czy people list? Czy to wyjątek? W Google łatwiej nawet o persons list niż o to co mi się wydaje poprawne, ale zdaję sobie sprawę z tego, że "nie brzmi". I jasne, że mogę napisać "list of people", ale to bardziej ciekawość niż potrzeba... i jakby co to chodzi mi bardziej o angielski niż amerykański.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@idzpanstont: wydaje mi się poprawne, bo taka jest reguła którą znam. Nie wiem czy jest poprawne, bo nie widzę użyć zgodnych z tą regułą w Google. Z tego wnioskuję, że to wyjątek i dlatego pytam jakiego wyboru językowego dokonać. Jak dla mnie, całkiem dobrze mnie moja intuicja poprowadziła... "wiem, że nic nie wiem". I chyba ty też nie, skoro dygresja spoko, a odpowiedzi żadnej...
  • Odpowiedz
@idzpanstont: o, i to jest odpowiedź, że nie funkcjonują. Sądziłem, że "people list" ludzie piszą, bo w Google jakieśtam wyniki były. Jeżeli nie to ok, to mi za odpowiedź tak naprawdę powinno wystarczyć. A "potrzebuję" tego, bo jak robię bazę danych to nazywam tabele po angielsku żeby mi się nie gryzło z całym oprogramowaniem po angielsku no, a że spacje nie bardzo to alternatywą jest ListsOfPeople, ale wszystkie inne listy
  • Odpowiedz