Aktywne Wpisy
Polejmnie +669
Polka chwali się przemytem na Facebooku. Oczywiście bez żadnych konsekwencji
#bekazlewactwa #polskiepato #polska #granica
#bekazlewactwa #polskiepato #polska #granica
SKYFander +547
Ehh, kiedyś to nawet reklamy na bandach to były Coca-Cola, McDonalds, Carlsberg, JVC, MasterCard, Adidas.
A teraz, chińskie telefony, chińskie auta, katarskie linie, turecki sklep i Lidl xD
#mecz
A teraz, chińskie telefony, chińskie auta, katarskie linie, turecki sklep i Lidl xD
#mecz
Tytuł: Naznaczeni Błękitem
Autor: Ewa Białołęcka
Gatunek: fantastyka
★★★★★★★☆☆☆
Książka dzieje się w świecie gdzie magia istnieje, lecz jest wrodzonym darem którzy otrzymują jedynie nieliczne dzieci. Talent magiczny ma jednak swoją cenę i ten największy często pociąga za sobą okaleczenie maga.
Głównym bohaterem książki jest Kamyk, który otrzymał talent Tkacza Iluzji, ale przypłacił to niesłyszeniem. W trakcie lektury śledzimy losy Kamyka, innych naznaczonych przez magię dzieci, oraz młodego smoka z którym główny bohater nawiązuje przyjaźń.
Całość jest czyta się bardzo fajnie, szybko przywiązujemy się do bohaterów i kibicujemy im w zmaganiach ze światem i własnym kalectwem.
Tytuł: Historia życia prywatnego. T. 1, Od Cesartwa Rzymskiego do roku tysięcznego
Autor: Praca zbiorowa
Gatunek: Historyczna
★★★★★★★★★☆
Trochę już w swoim życiu książek historycznych przeczytałem i czasami łapałem się na tym, że uważałem, że już nie trafi mi się książka która będzie dla mnie prawdziwym odkryciem. Owszem czasami czytając nową pozycje można dowiedzieć się kilku ciekawych faktów, a nie jest coś co by wywracało moją wiedzę do góry nogami.
A potem trafia się na taką pozycję jak powyższa praca. HŻP jest analizą okresu od Starożytnego Rzymu do roku 1000, ale zamiast na wielkich wodzach, królach wojnach i bitwach skupia się na życiu prywatnym ludzi. Ich zwyczajach, obyczajowości, przekonaniach i mentalności. Naprawdę fascynująca lektura, która pozwala zgłębić świat ludzi tamtej epoki, zrozumieć ich sposoby myślenia, motywacje i wartości, które nimi kierowały, które wbrew pozorom różniły się całkiem sporo od tych dzisiejszych.
Trzeba jednak dodać, że nie jest to łatwa lektura, wymaga uwagi i skupienia, więc raczej dla pasjonatów historii a nie dla osób które chciałby sobie poczytać coś ciekawego w historycznych klimatach.
Tytuł: Sapiens. Od zwierząt do bogów
Autor: Yuval Noah Harari
Gatunek: Popularnonaukowa
★★★★★★★☆☆☆
Książka stanowi przekrojową historię ludzkości od prehistorii aż po czasy współczesne. Autor stara się odpowiedzieć na pytanie jak to stało się, iż dwunożna małpa zwana człowiekiem w błyskawicznym tempie przeszła drogę od nieco inteligentniejszych zwierząt do globalnej cywilizacji zdolnej do opuszczenia własnej planety.
Czyta się całkiem przyjemnie, chociaż siłą rzeczy autor nie może zbytnio zagłębić się w żadnym temacie. Ale chyba nikt nie oczekiwał po tytule akademickiej analizy tematu. Jako lekka popularnonaukowa lektura sprawdza się jednak znakomicie.
#bookmeter
Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
Nawiasem - ta Historia życia prywatnego ma aż 5 tomów! (ʘ‿ʘ)
@kurp: Wiem, mam wszystkie. Dawno temu przeczytałem ostatni tom, teraz zaczynam od początku.