Czy konserwatyściu uważają że ludzie są z natury źli bo sami są źli? A liberałowie wierzą w człowieka, że jest dobry bo sami sa dobrzy? #neuropa #4konserwy #polityka
@ciezka_rozkmina: stwierdzam fakty. Nie potrafisz czytac skoro zarzucasz mi, ze bronie jakikolwiek totalitarny ustroj (przy tym obrazasz mnie) albo celowo klamiesz, by mnie dyskredytowac. Eot.
komunisci uwazaja ze czlowiek jest z natury dobry, a zlo rodzi bieda (patologiczne srodowisko itd.) I gdyby kazdy mial wg potrzeb, spoleczenstwo byloby lepsze, bez wiekszych roznic nie byloby zawisci (to jest akurat udowodnione)
@Pomeranian: Nie, Marks nie wyznawał kompletnie jakichkolwiek antropologicznie wartościujących poglądów o człowieku i nie twierdził, że jest on z natury dobry czy zły. Odrzucał przypisywanie cech gatunku każdej jednostce ludzkiej. W Tezach o Feuerbachu stwierdził wyraźnie,
@shadowboxer: bo chyba zadna doktryna nie twierdzi tego wprost, ale widac po zalozeniach, kto ma wiecej wiary w czlowieka. Na linii prawica/lewica dobitnie to widac po stosunku do kary, gdzie lewica preferuje resocjalizacje i humanitaryzm, a prawica kare smierci. Moze za bardzo zawezilam, piszac o komunizmie- ale ogolnie lewica ma bardziej pozytywna wizje czlowieka.
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@Pomeranian: Nie, Marks nie wyznawał kompletnie jakichkolwiek antropologicznie wartościujących poglądów o człowieku i nie twierdził, że jest on z natury dobry czy zły. Odrzucał przypisywanie cech gatunku każdej jednostce ludzkiej. W Tezach o Feuerbachu stwierdził wyraźnie,
Komentarz usunięty przez autora