Wpis z mikrobloga

Jestem u siebie na tym samym etapie:) ja robię wszędzie podłogówkę i do tego regulatory:) niby fajna rzecz bo po co grzać wszystkie pomieszczenia skoro się wszędzie nie siedzi. Pytałem 4 hydraulików i wszyscy stwierdzili by tak robić - a jak będzie to życie zweryfikuje :)
@Marinero1: @ElCidX: Tak właśnie na forum Muratora mówią, że raczej nie warto

"Być może tak jest w hotelu,gdzie się różnicuje temperatury w pomieszczeniach raz na parę dni ale nie w użytkowanym na co dzień domu jednorodzinnym. Tam wystarczy jednorazowa regulacja przy pierwszym sezonie zimowym na rotametrach i tylko tyle."
@murarz13: prędzej bym chciał mieć jakiś taki programator aby na czas kiedy jest się w pracy grzał te kilka stopni mniej a przed powrotem z pracy rozkręcał ogrzewanie, moim zdaniem to by miało większy sens.
@murarz13 Zależy jaki prowadzisz tryb życia. U mnie się osobne sterowniki w miarę sprawdzają. Pracuję z domu więc od pon do pt w jednym pokoju zwiększam temperaturę na 8h. W salonie tylko rano, popołudniu i wieczorem, a następnie cały weekend. W łazience też o określonych porach. Oczywiście są to skoki ok 0,8-1 stopień, bo w dobrze izolowanym domu powietrze się szybko nie wychładza. Jednak ja sterowniki kupiłem za namową instalatora i jeśli
@ElCidX: Przy temperaturze 21,2 stopnia przyjemnie robi się kupę. Kąpiel bierze się raczej w stałych porach i wtedy już są 22 stopnie. Zresztą przy 21,2 też nie jest źle. Przy nowoczesnych instalacjach nikt nie obniża temperatury o 4-5 stopni.
@murarz13: Sterownik nie musi być przy piecu przecież. Nie jestem specjalistą ale u mnie polecali instalację z buforem ciepła. Czyli piec grzeje ile się da aż cały bufor ciepła jest pełny wody o zadanej temperaturze. Nawet ze starym piecem możesz to sprząc z tym, że sam kontrolujesz czy grzać czy nie jak do pieca nie da się automatyki dodać. Odpowiednio duży bufor ciepła i będzie ok chyba. Wtedy już możesz mieć
@Gryllen: No ja się zastanawiam czy warto mieć czujnik w każdym pokoju? Na pewno 1 w łazience będzie a czy na pozostałem pokoje osobne to nie wiem. Może w 1 pokoju wystarczy i od tego pokoju sterowanie pójdzie do tej skrzynki gdzie rurki są podłączone.

@ElCidX: To chyba czujnik pogodowy jest i on jest montowany na zewnątrz.
@szymciak: To ja chyba mam podobnie. Ogólnie to trwa remont. Jest stary piec na górze jest podłogówka i kaloryfer w 1 pokoju i w łazience. W pozostałych pomieszczeniach jest podłogówka. Instalator poleca teraz do każdego pokoju pociągnąć kable do sterowanie na każdy pokój osobno. Ja byłbym chyba za 1 w łazience a 2 wspólny na pozostałe pokoje.

Przy piecu są 2 pompki na obieg do CO i na podłogówkę (1 skrzynka
@murarz13 zastanawialem się nad strowanien każdego pokoju oddzielnie ale to moim zdaniem przerost formy. Zakladasz na kaloryfery termostat i tez można sterować. Przy sterowaniu każdego pomieszczenia muszą byc elektrozawory regulatory ewentualnie tylko czujniki wiec droga impreza się robi. Grzeje u siebie w takiej konfiguracji od listopada i instalacja dziala
@ElCidX: Zależy od pieca. Ja do swojego muszę czujnik dokupić. Najlepiej bezprzewodowy bo da się przenosić między pomieszczeniami. Z tego co doczytałem to rozszerzenia pieca o moduł Internetowy daje nawet możliwość sprzęgu pieca z prognozami pogody dla danego obszaru ale jeszcze tego nie widziałem w praktyce więc nie polecam zanim się nie przekonam. Co do bufora ciepła zgadzam się, że przy gazie się nie opłaca. Ale już taryfa nocna na prąd
@szymciak: No i dlatego. :P Przy węglu nie ma szans.

@Gryllen: Nie wiem co mam. Na razie jest stary piec na węgiel, drzewo. A ten zbiornik na wodę ma w sobie palenisko, piec. Z czasem będzie zmiana na pellet albo eko-groszek.
@ElCidX: 120m2 parter plus poddasze użytkowe. Plan kwadratu. Ściany z porotherma i 20 cm styropianu jako ocieplenie z zewnątrz. Zwykłego a nie grafitowego czy "dalmatyńczyka". Do tego 25 cm Isover Super Mata na skosach i 20cm SuperMata +20 cm UniMata na sufitach na poddaszu.
Piec Kostrzewa MiniBio 10Kw. Podłogówka wszędzie (w odstępach co 10cm) plus wyjścia na kaloryfery na górze jakby co ale to alternatywa jak będzie trzeba.