Wpis z mikrobloga

Witam, mam pytanie do ekspertów sprzętowych
Chciałbym zmienić procek na dużo mocniejszy, jakąś i7 pod granie w pubg i cs go i inne tytuly ;)

i mam dylemat, czy brać jakąś i7 na sockecie 1150, który posiadam obecnie czy konieczne jest wzięcie jakiegoś i7- 8700K i nowa plyte

co radzicie? opłaca się wymieniać prawie wszystko czy wystarczy sam proc zeby poczuć duzy skok mocy?

Obecnie posiadam:

PROC: i5-4570, 3.2GHz,
MOBO: MSI z87-g43
KARTA: 1060 GTX G1 Gigabyte
PAMIĘĆ: 16GB ram

#wykop #pytanie #pc #komputery #pcmasterrace #sprzetkomputerowy #gry #komputer

czy wziąć i7 na n owym sockecie i zmieniać płyte, ram itp czy sam proc

• starszą generacje i7 na 1150 49.0% (24)
  • najnowszą i7 na 1151 + wymiana płyty itp 51.0% (25)

Oddanych głosów: 49

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MaddoxX1911: @H0nney: dzieki za odp

tzn jakbym bral nowy to bym celowal w i7 8700K a jak na starym sockecie to myslalem o i7 4790K tylko te starsze procki sa ciezej dostepne widze

i boje sie ze przy podobnej cenie miedzy i7 4790K a i7 8700K jest przepasc tamten drugi ma 6 rdzeni
  • Odpowiedz
@jimmyF: co prawda nie gram, ale czasem robię dość ciężkie rzeczy na CPU, mam 4790k i niedawno zastanawiałem się czy czasem nie zmienić na coś mocniejszego. Do moich zastosowań nie ma to absolutnie sensu, najnowsze i najmocniejsze i7 wychodziło coś może z 15% szybciej, a do wymiany cała platforma.
  • Odpowiedz
@jimmyF: one aż tak wysoko stoją? Niby jest zastój w CPU więc ich ceny nie lecą na łeb, ale mimo wszystko coś sporo. Swojego kupiłem za 1299 pln (z pełną fakturą, nie spadł z tira, itd.) w grudniu 2014.
  • Odpowiedz
@jimmyF: ja będę czekał jeszcze przynajmniej ze dwie generacje żeby w ogóle zacząć myśleć o zmianie, ale z kolei nie wiem czy dzisiaj bym go kupował za tyle. Może spróbuj sprzedać resztę i wymień całość, a jak się nie uda, to już zostań przy 1150?
  • Odpowiedz