@YouCanCallMeBillieGates: ale można inaczej - dajesz więcej kasy na opiekę zdrowotną i masz szybciej leczenie/operacje/rehabilitacje -> człowiek w sile wieku wraca po 2 miesiącach do pracy zarabiać na podatki...albo czeka 9-10 miesięcy (oby tylko tyle) na rencie. Tyle, że NFZ =/= ZUS i jedni mają w dupie drugich. Inna sprawa, że wcześniejsze emerytury i 500+ to potężne pieniądze za które można by zrobić w tym kraju zrobić bardzo, ale to
Na drogi wydajemy 22 mld złotych, z samych podatków na paliwo wpływa 36 mld.
@YouCanCallMeBillieGates: Na drogi idzie dużo więcej, są też budżety samorządów, przede wszystkim miast, które nawet grosza z podatków w paliwie nie dostają a wydają na ich budowę i utrzymanie wiele miliardów peelenów.
Na drogi idzie dużo więcej, są też budżety samorządów, przede wszystkim miast, które nawet grosza z podatków w paliwie nie dostają a wydają na ich budowę i utrzymanie wiele miliardów peelenów.
@Tajch: Ok znalazłem, z pieniędzy budżetu poszło 1.5 mld zł dofinansowania dla samorządów
Na drugim miejscu znalazły się właśnie drogi. To ok. 24–27 mld zł. I co ważne, gminy przewidują, że finansowanie tych inwestycji pochodzić będzie w 60 proc. ze środków zewnętrznych, funduszy UE, dotacji z budżetu, kredytów, pożyczek itp. Bez tego samorządy same sobie nie poradzą – opisuje Tomczak.
A tyle potrzebują samorządy które dalej z tych wpływów z
@YouCanCallMeBillieGates: Sorry, że nie odpowiadałem, dopiero się znów zalogowałem - ale widzę że znalazłeś dane nawet bardziej dokładne niż kiedyś widziałem. Jedna uwaga - z tego co wiem, te 1,5 mld dla samorządów nie dotyczy miast na prawie powiatu, te chyba w ogóle nie dostają dotacji na drogi. Tylko mało kto o tym wie i stałym argumentem przewijającym się w dyskusjach o np. parkowaniu w dużych miastach jest "płacę pełno
źródło: comment_TBi6IAgQppwQAEM2sBE4I2drVYJ1IP2K.jpg
Pobierzźródło: comment_0zkOsvYy6td7rq23xexI5ZqOsf69wy2W.jpg
PobierzInna sprawa, że wcześniejsze emerytury i 500+ to potężne pieniądze za które można by zrobić w tym kraju zrobić bardzo, ale to
@YouCanCallMeBillieGates: Na drogi idzie dużo więcej, są też budżety samorządów, przede wszystkim miast, które nawet grosza z podatków w paliwie nie dostają a wydają na ich budowę i utrzymanie wiele miliardów peelenów.
@Tajch: Ile?
A tyle potrzebują samorządy które dalej z tych wpływów z
Jedna uwaga - z tego co wiem, te 1,5 mld dla samorządów nie dotyczy miast na prawie powiatu, te chyba w ogóle nie dostają dotacji na drogi. Tylko mało kto o tym wie i stałym argumentem przewijającym się w dyskusjach o np. parkowaniu w dużych miastach jest "płacę pełno