Wpis z mikrobloga

Uwielbiam polskie pizzerie i pizzę, poważnie. Byłem pół roku temu w Mediolanie, wiec spróbowałem tej slynnej wloskiej pizzy i się mocno zawiodłem. Cienkie ciasto, mało dodatków i brak sosów to jakiś żart, Włosi powinni przyjechać do polski i zobaczyć jak powinna wyglądać prawdziwa pizza, grube ciasto, dużo składników, oraz kilk sosów do wyboru, a niby tacy z nich wielce pionierzy.
#pizza #foodporn #dobrebopolskie #wlochy #pizzaportal
S.....h - Uwielbiam polskie pizzerie i pizzę, poważnie. Byłem pół roku temu w Mediola...

źródło: comment_AgmV1PlY3Fy3TAOzBIeN4tJZlI2kZbBt.jpg

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smakoshh

Gdwiazdki Michelin dostają restauracje z kuchnia innowacyjna, polskie restauracje stawiają na polska tradycje i polskie jedzenie.


To najgłupsze wyjaśnienie polackiego braku smaku jakie słyszałem.
  • Odpowiedz
@Slonx: Włoska kuchnia to najbardziej biedna i gowniana kuchnia w całej Europie, w przeciwieństwie do Polskiej, która niesie za sobą kulturę i tradycje, ale czego oczekiwać od tak prostego polaczka jak TY (ja mam szczęście być Żydem, i mimo obywatelstwa nie identyfikuje się z tym krajem). Wloska kuchnia powstała i została ukształtowana przez biedote,i ta biedę widać w ich daniach.
  • Odpowiedz
@Smakoshh: mediolan to miasto gdzie wywodzi sie espresso? Do wloch to zawsze jedz do ogarnietego wlocha albo z wloszka to pokaza ci co najlepsze
  • Odpowiedz
@Slonx: Włosi specjalnie wymyślili słowo „spaghetti” żeby ludzie nie mówili na to „makaron zalany gownem”. Polska kuchnia jest bardziej różnorodna niż włoska i bogatsza, wiec Polacy wręcz robią przysługę Włochom robiąc pizzę w Polskim stylu, Polacy dali tej potrawie elegancję, której wcześniej nie miała.
  • Odpowiedz
@Smakoshh: wiesz, na tej zasadzie co niektorzy tu wypisują to nigdy nie jadłem frytek bo po prawdziwe powinienem w-----c do francji i użyć tego samego gatunku ziemniaka i typu oleju co koleś który je wymyślił. Nigdy nie jadłem prawdziwego burgera tylko kotlet w bułce bo sie typ bułki i grubość mielenia miesa nie zgadza. Można tak w nieskończoność...
  • Odpowiedz
@Slonx: Bo nie ma, pizza to pizza i nie ma co do tego doprawiać ideologii, ja to wręcz jestem wdzięczny ze polskie pizzerie nie odwzorowują wiernie włoskich odpowiedników, bo wtedy nigdy bym już tego nie zjadł.
  • Odpowiedz