Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabele, pomocy.

Poszedłem do teścia, "naprawić" mu kompa. PC dość słaby, zamula i długo się włącza, pomyślałem, że to wina któregoś dysku twardego bo są dwa. Zbadałem oba dyski za pomocą programu HD tune - na jednym dysku, gdzie był system, w zakładce Health - problem na żółto ze SPIN RETRY COUNT, zakładka benchmark - średnia prędkość - 40-50 MB/S. Na drugim dysku z grami i filmami zero błędów ale średnia prędkość - 20-25 MB/S. Póki nie zacząłem naprawy to komp się uruchamiał do systemu, czasami minutę, a czasami 15 minut (dosłownie). Odłączyłem dysk na którym NIE BYŁ zainstalowany system - komp wywalał błąd aby naprawić system za pomocą klawisza F8 - nic to nie dawało, ekran mrugał, ale ciągle był ten sam komunikat. Po odłączeniu dysku z systemem pojawiał się standardowy błąd, że brak systemu. Postanowiłem podłączyć dwa dyski i ściągnąć na pendrive system za pomocą "Microsoft media creation tool". Po ściągnięciu systemu odłączyłem jeden dysk (wolniejszy wg. hd tune) i zainstalowałem system, wszystko było super extra, zainstalowałem wszystkie programy, sterowniki i na koniec postanowiłem podłączyć drugi dysk aby skopiować dane z tego właśnie dysku. Zrobiłem to oczywiście po wyłączeniu kompa.

I się zaczęło... Komp uruchamiał się tyle, że z w między czasie 3 kielichy wypiłem z teściem. Po jakimś czasie.. No dobra.. dysk wykryty, zacząłem kopiować dane... kolejne kielichy w pokoju obok, wracam po ~20 minutach, i sam kursor na czarnym tle, klikam różne przyciski mając nadzieję, że to wygaszacz i nic się nie dzieje, robię reset kompa i odziwo... stoi na logo płyty głównej MSI. Minuty kombinowania i nic, odłączyłem wszystkie dyski i nadał komp stoi na logo płyty głównej.... w końcu... ODŁĄCZYŁEM pendriva z windowsem,i widzę komunikat, że nie ma systemu, podłączam dysk ze świeżo wgranym systemem i widzę logo windowsa... i błąd aby naprawić system za pomocą klawisza F8... nic to nie daję, ekran mruga ale nic poza tym. No dobra, chciałem od nowa wgrać system przez pena i już nie kopiować tych danych ale ten plan się nie udał bo komp z penem już wcale nie chce się włączyć bo wszystko się zatrzymuje na logo płyty głównej...

Proszę o pomoc. Trochę się źle czuję, że pogorszyłem sytuację. Jestem w stanie się odwdzięczyć za pomoc.

Dzięki i pozdrawiam.

#komputery #pc #naprawakomputera #windows10
  • 3
@badi1992: Zrób formata dysku systemowego na innym kompie, później podepnij do PC i po kolei wgraj sterowniki i na końcu podepnij drugi dysk. Jak to nie zadziała to spróbuj zresetować bios poprzez wyciągnięcie baterii lub przestawienie zwrotki CMOS