Wpis z mikrobloga

Mam dane otworów wiertniczych z WMSu w pliku .csv. Mam tam współrzędne w WGS 84, importuje je do QGISa i tworzy mi sie shapefile z punktami i tabela atrybutów. Problem polega na tym ze wartosci współrzędnych tych punktow są rzędu (165315.8600000, 510848.8200000) i potem takie same wspl wywali mi w QGISie podczas gdy chce te punkty nałożyć na rastra ktory ma współrzędne w WGS 84 rzędu (14.8980, 51.2073).

Podobno te dane maja sie na siebie nakladac, w rzeczywistosci rozrzuca mi je daleko od siebie. Wydaje mi sie ze problem jest prozaiczny tylko nie pamietam jak temu zaradzic. Wydaje mi sie ze robilo sie cos z tymi wspolrzednymi z WMSu, cofalo sie przecinek o te 4 miejsca w lewo czy cos? Kompletnie juz nie pamietam, gisa uzywam raz na ruski rok ( ͡° ʖ̯ ͡°) Znajdzie się tu ktoś kto sie na tym zna?

#gis #qgis wolam tez #arcgis

ssy w komentarzach
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czaykowski: a jakos jasniej? :P przestawilem uklad wspolrzednych rastra i wektora na ten układ i dalej to samo. Raster dlalej ma wspl rzedu (xx.xxxxx xx.xxxxx) a wspl wektora ida w setki tys
  • Odpowiedz
(165315.8600000, 510848.8200000)

@notrzeba: Jak byk to nie są współrzędne z WGS84, a jeśli już to nie znajdująs się one na powierzchni Ziemi. Przesuń kropkę o 4 miejsca w lewo i zobacz czy Ci to siądzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@phila_eagles @bolomnieplecy cały czas działałem na ukladach wgs84. Pilnowalem żeby układy się zgadzaly. Nic nie pyklo. Jedynie to przesunięcie przecinka dało wynik najbliższy oczekiwanemu. Doszedłem do wniosku ze jakiś trefny csv jest. No bo z wmsu na stowe dobrze zaimportowalem. W każdym razie dzięki za pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@notrzeba: Podejrzewam, że zrobiłeś błąd jak importowałeś dane z WMSa. Pewnie gdzieś w ustawieniach trzeba było coś zmienić, a Ty tego nie zrobiłeś. Format xxxxxx.XXXXXX wskazuje, że program myślał, że są to dane z układu geodezyjnego, czyli u nas np. 1999, albo 2000.
  • Odpowiedz
  • 0
@phila_eagles mapa z wmsa miała wspl rzędu xx.xxxxx. Dane z csv miały wspl rzędu xxxxxx.xxxxxx. Zresztą tak jak na screenshotach wyżej widać. W csv były też wspl 1942 bodajże i EU coś tam. Każde z tych typów miały wspl rzędu xxxxxx.xxxxxx. W jaki sposób można zamienić wspl geodezyjne na... geograficzne? :P w sensie te rzędu xx.xxxxxx
  • Odpowiedz
@notrzeba: żeby zmienić z geodezyjnych na geogaficzne trzeba przeliczać ;-)

Proponuję zrobić tak:
1) Zrób kopię pliku.
2) Na kopii w excelu przesuń sobie ten przecinek o 4 miejsca w lewo.
3) Sprawdź
  • Odpowiedz
  • 0
@phila_eagles PUWG1992 to EPSG:2180 nie? To by było dobre. Z wmsu zaimportuje spokojnie w 2180. Ten konwerter wyglada interesująco. Spróbuje jeszcze nim cos podzialac. Dzięki wielkie za pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz