Wpis z mikrobloga

Muszę napisać formułę która zrobić coś takiego: Mam gdzie są zawarci pracownicy, którzy są obecni danego dnia. Mam drugą tabelę gdzie jest więcej ich danych np ID, grupa itp. I potrzebuje 3 tabelę, która będzie zawierała tylko tych którzy są obecni ale te wszystkie ich dane. Czyli potrzebuje formułę, która jeżeli w kolumnie A:A znajduje się numer "15" to wypisze wszystkie dane numeru 15 z tabeli F:F. Jak kurcze takie coś ogarnąć?

#pytanie #excel #informatyka
  • 8
@Cisiur: Czy dalej jest potrzebna pomoc? Przy wyszukaj.pionowo klucz (ID)w tabeli bazie musi być zawsze na lewo od danych do tablicy. Jeżeli w bazie masz gdzieś w środku lub na końcu wiersza i nie możesz tego zmienić to cóż, można spróbować z indeks podaj pozycję.
@labuz: Rozwiązałem to formatowaniem warunkowym i filtrowaniem po kolorze ale nie jest to rozwiązanie jakiego chciałem :/ Generalnie to mam tak że tabele z pracownikami mam tak że ID jest pierwsze z lewej więc to jest ok. I formuła musiała by sprawdzać czy ten numer jest gdzieś w kolumnie F:F w arkuszach FQT, HQT i PAK
@Cisiur: Masz na myśli że jeżeli w kolumnie f:f arkusza FQT, nie znajdzie danych dla tego ID ma szukać w HQT a jak nie znajdzie tam to wtedy ma szukać w PAK ? Dobrze to zrozumiałem?
Jeżeli tak to np. =JEŻELI.BŁĄD(JEŻELI.BŁĄD(JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;FQT!F:F;1;0);WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;HQT!F:F;1;0));WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;HQT!F:F;1;0));WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;PAK!F:F;1;0))
@labuz: tak jak napisałeś ma tak szukać, ale ma wypisywać z tabeli w arkuszu EMOPLYEE kolumne A, B i D dla każdego ID jakie znajdzie w tej kolumnie F:F każdego arkusza
O tym wcześniej nie napisałeś. A czy w arkuszu EMPLOYEE ID pracownika znajduje się na samym początku danych? Bo jeżeli w kolumnie A nie ma ID Pracownika to czy istnieje możliwość dodania na początku kolejnej kolumny gdzie dałbys = komórka kolumny gdzie znajduje się ID pracownika w arkuszu Employee?
1.Jeżeli nie da rady to będzie trzeba szukać na lewo od ID a z tym Wyszukaj.pionowo sobie nie poradzi i trzeba będzie próbować