Wpis z mikrobloga

@Elusznik: > przeżyłem wieczorem katastrofę kolejową w Smętowie, dajcie parę plusów na pocieszenie.
Czy to znaczy, że nie chciałeś jej przeżyć?
Dam plusa dam dam, nie smutaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
  • 0
@gosiage no skąd miałem wiedzieć? Skorzystałem z dostępnego dla mnie łatwo źródła wiedzy - artykułu na Wikipedii. Myślę, że nie zamkną mnie za wpis na mirko
  • Odpowiedz
  • 1
@gosiage w sensie artykuł na wiki stwierdził że katastrofa jest katastrofą gdy poniesione zostały straty materialne i byli ranni, więc mi się wszystko zgadzało z definicją
  • Odpowiedz
  • 0
@naydah na drugim zdjęciu trzymam w ręce na dole puszkę nawet, chciałem schować żeby bardziej reprezentatywne zdjęcie było ale nie zdążyłem xd
  • Odpowiedz
@Elusznik: Wikipedia:

"Katastrofa (gr. καταστροφή ‘przewrót’)[1] – nagłe i nieoczekiwane wydarzenie niosące ze sobą negatywne skutki: straty materialne oraz ciężkie urazy, lub śmierć ludzi["

I co najlepsze jest tam również to ( ͡° ͜ʖ ͡°) :

3. Przez wypadek kolejowy rozumie się zdarzenie polegające na zderzeniu, najechaniu, wykolejeniu lub starciu pojazdów kolejowych.
  • Odpowiedz
  • 0
@gosiage no i patrz, katastrofa i wypadek kolejowy mają tutaj nachodzące na siebie definicje - są straty materialne i ciężkie urazy (jedna poleciała helikopterem do Gdańska), jednocześnie jest to wypadek kolejowy bo było to zderzenie i wykolejenie pojazdów kolejowych. Oboje mamy racje i oba pojęcia są poprawne, nie oskarżaj mnie o brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, bo akurat tych mi nie brakuje (w przeciwieństwie do umiejętność trzymania się z dala od
  • Odpowiedz
@Elusznik: ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ( ͡° ͜ʖ ͡°) wklep sobie w Google wypadek a katastrofa. Uczestniczyłeś w wypadku, nie w katastrofie. No i już. Koniec atencji.
  • Odpowiedz
  • 2
@gosiage media rządzą się swoimi prawami, nie zapominajmy, i nie atakuj mnie tutaj personalnie bo chciałbym czasem w polskim internecie doświadczyć dyskusji na poziomie, a takie zarzuty sugerują zwykle brak argumentów strony atakującej
  • Odpowiedz
  • 0
@gosiage W ramach dostosowywania polskiego prawodawstwa w tym zakresie do dyrektywy 2004/49/WE Parlamentu Europejskiego z dnia 29 kwietnia 2004 uchylono ustępy definiujące „katastrofę kolejową” jako „wypadek kolejowy, na skutek którego wystąpiły ofiary w ludziach lub znaczne straty materialne”. Ustęp piąty tejże ustawy definiował znaczne straty materialne jako szkody spowodowane wypadkiem o wartości większej, niż 50 tysięcy euro (w przeliczeniu na złotówki według średniego kursu NBP).

Cytat z wiki, dopiero później termin
  • Odpowiedz
  • 0
@Thexil pociągi są bardzo bezpieczne i wygodne, a wypadki zdarzają się absolutnie wszędzie. W ten weekend wielokrotnie będę jeździł pociągami i nie mam zamiaru dać sobie wmówić że coś jest z nimi nie tak.
  • Odpowiedz
@Elusznik: to gdy samochód wpadnie na drzewo i ktoś będzie ranny na tyle ze go helikopterem przetransportują do szpitala - tez to będzie katastrofa? Nie. Wypadek.

Nawet prawo przewiduje inna karę w przypadku spowodowania wypadku, czy katastrofy (jest jeszcze kolizja ;) ), otwórz kodeks karny i przeczytaj.

Dla
  • Odpowiedz