Wpis z mikrobloga

• 26
#motoryzacja #motocykle #shl #mechanika

003

Witam, nawiązując do poprzedniego tematu o remoncie polskiego motocykla z kieleckich zakładów metalowych o nazwie SHL.
Chciałbym przeprosić o taki mały ruch, ale mam dziecko, a jak ktoś ma dziecko to musi być odpowiedzialny

[]
Trochę się przespałem, ale musiałem wstać rano bo mam obowiązki, mam dziecko. Niektórzy mówią że nie można chlać jak ma się dzieci, ale to nieprawda, można tylko trzeba wstać rano, na tym polega odpowiedzialność

Z motocykla wyciągnąłem silnik s32 i rozbieram do każdego pojedyńczego elementu. Oleju przekładniowego wyleciało ok. 50ml, reszta to była kupa. Jako laik, pierwszy silnik rozbierany to staram się fotografować, żeby to złożyć. Póki co tragedii nie ma :
- pęknięty wał korbowodowy - zamówiony używany(może będzie działał)
- pęknięta zębatka napędzająca łańcuch(jeszcze nie zamówione)
- ułamana zębatka(półksiężyc) od sprzęgła(jeszcze nie zamówione)
- rozciągnięty łańcuszek silnika(zamówiony według katalogu)

Po mału idzie to do przodu
Więcej zdjęć w komentarzach, pozdrawiam :)
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@FLAqMastah z informacji rodziny : motocykl 30lat temu jechał na wiejską imprezę do remizy, zgasł i nie chciał zapalić, to go wzięli wrzucili do stodoły i tak stał :D coś tam próbowali go ratować, nawet troszkę pojeździł krótkie dystanse, ale ostatecznie leżał w stodole.

@dolly przydałoby się oddać do wyważenia, ale narazie chciałbym go odpalić, może kiedyś.
  • Odpowiedz
@Matril: części są tanie, ale zazwyczaj kiepskiej jakości. Nawet uszczelki nie zawsze pasują. Używany wał to wątpliwa sprawa. Gdzie ten jest pęknięty?
Łańcuszek sprzęgłowy nie jest aż tak istotny, ale skoro kapitalka, to kapitalka. Polksiezyc od kopniaka moze uda się zregenerować?
Składaj jak najlepszej jakości części na dobrych łożyskach. Warto przeszlifować kartery i dekle. Tam i tak zawsze cieknie. Dla lepszego docisku mozesz wymienić śruby na płaski wkrętak - na
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@contraband dzięki za pomysł na śruby imbusowe(myślałem na co to zmienić) uszczelniacze zostawiam, tylko je przelecę silikonem uszczelniającym na wysokie temperatury, półksiężyc bez sensu regenerować (cena 8zł za parcha i 20zł za dobrej jakości)
Pierwszy remont, nie oczekuję ideału, ale byle dało się jakiś czas na nim pożyć. Łożysk nie wymieniam, są w bardzo dobrym stanie, przesmaruje tylko. Wał pęknięty jest na kole co powoduje szorowanie o pokrywę i blokowanie się
  • Odpowiedz
@Matril jakbyś nie chciał robić ortodoksyjnie na pełny oryginał to można założyć zapłon elektroniczny CDI. Na szczęście do takich moto jest dużo części, a jeśli regeneracja wału będzie kosztowna to za 400 zł jest współczesny. Ogólnie to wydatki się dopiero zaczną i życzę powodzenia i rób dalej relacje.
  • Odpowiedz