Wpis z mikrobloga

Mirki laik jeśli chodzi o backupy here, oddaje laptopa na gwarancje i nie wiem czy wyczyszczą dyski więc chcę zrobić kompleksowy backup wszystkiego: systemu (win10) wraz ze wszystkimi ustawieniami, rejestrem etc.; zainstalowanych programów z ustawieniami; wszystkich danych - ogólnie wszystkiego żeby później w razie czego powrócić do momentu przed wysłaniem lapka. Które z darmowych narzędzi oferuje te możliwości i które polecacie (Acronis, AOMEI, Clonezilla, EASEUS)? Czy jest jakiś problem z tworzeniem backupu z dysku ssd (system) na hdd i później odtworzeniem na ssd?
#backup #komputery
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@filip-mikolajczak
Ja korzystałem z easeus. I nie tyle, że się bałem, że mi serwis wyczyści dane. Sam wyczyściłem, bo nie chciałem, żeby mieli do nich dostęp.
Potem przywróciłem i działało.
  • Odpowiedz
@sexlord: CO XD A co niby sysprep robi? Robi kompletny obraz dysku, co pozwala na przeniesienie go na inne komputery, czyli równie dobrze można go użyć do zrobienia backupu i zainstalowania go ponownie na tym samym komputerze, więc w czym problem?
  • Odpowiedz
@Norskee: No nie. Sysprep usuwa sid cid stery i reszte badziewia. I nie sysprep'em nie skopiujesz danych do jakiegos obrazu czy nie wykonasz ich kopii to musisz wykonać innymi narzadziami. Sysprep nie słuzy do backupowania a co najwyzej do przygotowania do stworzenia(obraz mozesz zrobic sobie róznymi narzedziami) obrazu bazowego do odtworzenia na innych sprzętach
  • Odpowiedz
@sexlord: Stanie się tak jak zrobisz sysprep z /generalize i wtedy faktycznie będzie jak napisałeś, ale kto powiedział, że trzeba? Przecież nie chcemy klonować tego na inne urządzenia. Już nie będę się rozwodził nad trybem OOBE i Audit, bo nie ma sensu
  • Odpowiedz