Wpis z mikrobloga

Jak odnowić stary drewniany stół? Zależy mi by na blacie nie zostawały ślady po gorącym kubku, lub rozlanym alkoholu. Wyszlifować ze starej farby, a potem lakierobejcą i lakierem bezbarwnym? Jakich konkretnie produktów użyć?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
#dom #budownictwo #majsterkowanie #meble
  • 14
  • Odpowiedz
  • 0
@graf_zero nogi drewniane napewno, blat raczej też. Stół na strychu leżał kupe lat. Nie wiem czy ślady zostają, bo jeszcze nie używałem. Chce go odnowić od zera, bo już powycierany jest
  • Odpowiedz
@Cancer84: pytanie co jest pod fornirem na blacie? Deski, a może sklejka?
Usuwanie forniru jest trudne i często nie warte zachodu.
A wymiana forniru wymaga umiejętności u sprzętu.
Proponował bym przeszlifować ale tak aby forniru nie niszczyć a następnie odtworzyć politurę szelakowa. Pracochłonne ale nietrudne. Efektem będzie stary ale błyszczący stół.
Lakierobejca forniru nie złapie a nie wiadomo co jest pod spodem.

Aj. Zupełnie nie zrozumiałem...
Samo drewno?
To przeszlifuk i
  • Odpowiedz
  • 0
@graf_zero mam szlifierki oscylacyjne, papiery na gąbce itd, więc z szlifowaniem problemu nie będzie. Tylko jak to zrobić. Lakierobejca w kolorze i po wyschnięciu na to bezbarwny do drewna? Bejce pędzlem nakładać, a bezbarwny mogę z pistoletu, czy też trzeba wcierać? Bejce przed bezbarwnym jeszcze zmatowić, czy bezpośrednio, powiedzmy na drugi dzień? Chyba, że od razu akrylem w kolorze z pistoletu i spokój? Jak uważasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Cancer84:
1. Generalnie najlepszy wybór to szlifowanie żeby zmatowić i farma/lakier kolorowy (w stylu biały albo niebieski itp)pędzlem albo pistoletem :D

2. Ale jak chcesz zachować kolor i wzór drewna to.
blat wygląda na fornirowany, ale przy takim zdjeciu głowy nie dam. Ale zobaczysz to na krawędziach. Jesli wiadać że na wierzchu jest cieniutka okleina - będzie ona ułamana, albo ukruszona albo odstająca, to znaczy że fornir. I w takim wypadku
  • Odpowiedz
  • 0
@graf_zero Dzięki wielkie za pomoc. Właśnie sam nie wiem czy zachować wzór drewna. Niby ładnie, ale do mebli nie będzie mi pasowało. A tak to bym #!$%@?ł to czarnym akrylem z pistoletu i git ( ͡° ͜ʖ ͡°)Tylko czy na takim akrylu nie będzie śladów po gorącym kubku itd?
  • Odpowiedz
@Cancer84: Nie będzie.

Ślady po alkoholu i gorącu mają dwa źródła.
1. na starych meblach - uszkodzenia politury - czyli "lakieru" pochodzenia naturalnego. Do naprawienia
2. na nowszych meblach (prl) - uszkodzenie kleju trzymającego fornir albo sztuczną okleinę drewnopodobną. często nie do naprawienia.

Na pomalowanym stole nie będzie śladu.
  • Odpowiedz
  • 0
@graf_zero To super. Ostatnie pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)Jak przejdę lakierobejcą, to na drugi dzień można już bezbarwnym, czy jak? Muszę wtedy lakierobejce zmatowić, by się bezbarwny nie złuszczył? Czy np pomalowac lakierobejcą I powiedzmy po godzinie od razu bezbarwnym?
  • Odpowiedz
@Cancer84: Nie znam się na lakierobejcach. Nie uważam ich za właściwy produkt do konserwacji drewna :D

Ale jak zawsze - lepiej odczekać i finalną warstwę nałożyć na przygotowaną powierzchnię.
  • Odpowiedz