Aktywne Wpisy

Antybristler +836
Siema. Jakiś czas temu chwaliłem się tutaj, że wychodzę z teleskopem na miasto i spotkało się to ze sporym entuzjazmem. Zaczynałem od pokazywania Saturna, bo myślałem, że tylko ta planeta będzie robić wrażenie. Do widoku takiego księżyca niejako przywykliśmy, nie to co planeta z pierścieniami. Okazuje się jednak, że inne rzeczy na niebie też są chętnie oglądane, a moja inicjatywa trochę się rozwinęła. Cały czas inwestuję w sprzęt, żeby uatrakcyjnić pokazy, ale

niochland +207
Kocham wchodzić na wykop w godzinach dla bezrobotnych tj. 8-16, bo wszystkie wpisy dodane w godzinach gdzie normalny człowiek pracuje można podsumować tematykami:
- p0lki i murzyny
- hehe głupie lewactwo
- przegryw
Można się domyślić jaki target pracuje najmniej.
Jeszcze jakby ci userzy postowali raz czy dwa podczas przerwy na kibel, otóż niee, odpowiedzi i nowe posty co 10 minut ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazwykopkow #wykop #
- p0lki i murzyny
- hehe głupie lewactwo
- przegryw
Można się domyślić jaki target pracuje najmniej.
Jeszcze jakby ci userzy postowali raz czy dwa podczas przerwy na kibel, otóż niee, odpowiedzi i nowe posty co 10 minut ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazwykopkow #wykop #

![[SMARTGASM]Katastrofa Kysztymska. Mroczne tajemnice najważniejszego obiektu ZSRR](https://wykop.pl/cdn/c3397993/4d1a21fd42dd6e6a3537963555279fdf4e1c706a346f44f6a748cc207f4b25b5,q70.jpg)

Jak teraz skonfigurować w VM na tym serwerze tak, by był widoczny z zewnątrz?
Próbowałem:
1) dodać w
/etc/network/interfacesadres IP i maskę poprzezauto ens160 \ iface ens160 inet static \ adresyJaka powinna być brama domyślna, adres sieci i adres broadcast? Jako, że maska 32 bity i 1 adres to na logikę wpisałem ten sam adres wszędzie - bo jaki inny? Czy dostawca powinien podać?
2) Zrestartować networking
service networking restart3) Dopisać do tablicy routingu:
sudo route add default gw x.x.x.x ens160I przy próbie pingu dnsa 8.8.8.8 mam destonation host unreachable ( ͡° ʖ̯ ͡°) Co robię źle?
Taguję: #devops #sysop #networking #vmware #sysadmin #ubuntu #ovh ( ͡° ʖ̯ ͡°)
network adaptersw ESXI mam i są widoczne w systemie (2, bo mam wyjazd na zewnątrz i sieć wewnętrzną do innych serwerów.Komentarz usunięty przez autora
Dla potomnych:
*/32 failover konfigurujemy wpisując ip/maskę w
/etc/network/interfaces, potem do routingu trzeba dopisać 2 reguły:post-up /sbin/ip route add x.x.x.x dev eth0post-up /sbin/ip route add default via x.x.x.x
x.x.x.x to adres bramy domyślnej wirtualizatora.
Jak ubuntu przy instalacji nie skonfiguruje połączenia, to i tablica routingu jest pusta.
Po skonfigurowaniu jak wyżej wszystko OK.
Jeszcze raz dzięki. :)