Wpis z mikrobloga

@neilran: Właśnie ta drobna struktura oraz wysoka zawartość glutenu sprawia, że ciasto na pizzę jest wystarczająco elastyczne aby stworzyć cieniutki spód, a po upieczeniu uzyskujemy idealną strukturę oraz chrupkość.

Componenti Farina 00 (100g)
PROTEINE (g) 9,0
Sali minerali (%) 0,5
CALCIO (mg) 14
FOSFORO (mg) 90
MAGNESIO (mg) 50
Vitamina B1 (mg) 0,1
Vitamina B2 (mg) 0,04
Vitamina B6 (mg) 0,2
@emitar: chłit marketingowy (?)

semolina

@ChineseMobilePhones: na ciasto do pizzy? Robie zwykłe.. Na 500g mąki około 400ml wody, 1/4 szklanki oliwy, 0,5 kostki drożdży - rozczynionych w cukrze i płaska łyżeczka soli..

Olej daje po połączeniu reszty składników, a wody tak żeby było w miare gęste jak to na pizze.. Gdy ciasto lekko wyrośnie wyrabiam drugi raz i wykładam na blachy.