Wpis z mikrobloga

@niezawodny: jak robisz ciasto? Próbowałem różnych przepisów, trzymam sie takiego:
20g droższy
220 g wody temp pokojowa
400 g maki
30 g oliwy z oliwek
  • Odpowiedz
  • 0
@Arcziii w miarę podobne proporcje mam, jednak ja nie czekam długo na wyrosniecie ciasta. Maks 15 minut. Wodę z drozdzami cukrem i niewielką ilością mąki zostawiam na 15 minut żeby drożdże popracowaly. Woda mocno ciepła.
  • Odpowiedz
  • 0
250g mąki, 150g wody, dwie łyżki oliwy, łyżeczka soli i cukru (zależy jakie łyżeczki) i 8g świeżych drożdży. Polecam, lepszych proporcji nie znalazłem.
+ robiony sos na spód i dobry ser (biała mozzarella np.) - podstawa smaku pizzy, reszta składników to już kosmetyka.
  • Odpowiedz
@niezawodny a no racja. Szybki nie dałeś. Jak robię spaghetti to zawsze daje najmniej dwa rodzaje mięsa. Tak.samo hamburgery. Patrz też po numerach partii produkcyjnej, zawsze to jakaś pociecha że z dwóch różnych krów .
  • Odpowiedz