Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób, które chodziły po #tatry
Wybieram się pierwszy raz w góry i mam zamiar wejść na #giewont i tu mam pytanie. Czy muszę mieć porządne buty czy dam radę w zwykłych, sportowych Adidasach? Co muszę wziąć ze sobą? #gory
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To jest straszne jak ludzie idą w góry! Nie zdają sobie sprawy z zagrożenia! Ja wchodziłem w zeszłym roku na Giewont, lipiec, skwar, wszyscy w krótkich spodenkach, japonki, klapki, małe dzieci - koszmar! Ja jedyny byłem przygotowany: dwa czekany, raki, profesjonalna odzież, specjalistyczny mocno spłaszczony namiot (żeby opierał się wiatrom), butle z tlenem - najgorsze były te ich drwiące spojrzenia ignorantów. A przecież to GÓRY i wszystko może się zmienić w sekundę!
  • Odpowiedz
@Fromhell
~Prawdziwy człowiek gór, alpinista, profesjonalsta

BTW. Wyjście ma o 7:00 z Kuźnic i będzie ok. Buty adidasy mogą być jeżeli się dobrze w nich czujesz- kumpel przeszedł Orla w biegówkach i nie narzekał. W plecak woda i jakaś kurtka.
  • Odpowiedz
@Marek_Aureliusz: zachowaj ostrożnośći i uwagę. Wszyscy tak ciągną na Giewont jako obowiązkowy punkt wycieczki... Wyślizgane skały + spora popularność szlaku mogą stworzyć niebezpieczną sytuację. Wszystko jest dla ludzi, ale też wszystko z głową( ͡° ͜ʖ ͡°)

Buty z dobrą podeszwą dla własnego komfortu.

Wczesny start to dobry pomysł. No i jeśli pierwszy raz jesteś w Tatrach to zależnie od Twojej kondycji możesz dostać trochę w kość.
  • Odpowiedz
@Marek_Aureliusz odpowiem bez smieszków heheszków. Jesli bedzie pogoda ładna i sucho to adidasy ci wystarczą. Jak będzie mokro to brdziesz miał p--------e bo cały szlak jest tak wyslizgany ze ja w porządnych butach górskich w których chodzę 4 lata miałem w tamtym roku problem w deszczu. Kamienie są jak kostki lodu wyciągnięte z zamrażarki
  • Odpowiedz
@Marek_Aureliusz: Oglądałem kiedyś film gdzie naczelnik TOPR wypowiadał się o tym, że sam od kilku lat chodzi tylko i wyłącznie w niskich trekkingach. Na jedną wycieczkę nie będziesz kupował buta. Dasz radę, jakieś 30 min do szczytu zaczynają się łańcuchy a stopnie są tam wyślizgane lepiej niż posadzka w kościele, poza tym Giewont to masakra pod względem kolejek do szczytu. W sezonie zdarza się 2-3h kolejka do szczytu. Rozważ inne
  • Odpowiedz