Wpis z mikrobloga

Hej, a taki temat do dyskusji. Polska przecież kolonizowała Ukrainę. Okupowała tereny dzisiaj do niej należące. Ukraińcy nie mieli pełni praw obywatelskich i byli w cale mocno prześladowani gdy podejmowali jakiekolwiek próby oporu.

Dlaczego dzisiaj nie dziwimy się temu że w Afryce wybuchały powstania przeciw kolonialistom, w trakcie których mordowano bardzo brutalnie tych którzy nie zdążyli uciec i uznajemy to za naturalną reakcję,
a mamy tak ogromne pretensje do Ukraińców za Wołyń?

#wolyn #ukraina #historia #banderowcy #kolonializm
  • 37
@alfokloda0: @szurszur: Skala nie ta co Wołyń, dodatkowo - tamte akty działy się "na bieżąco" a Ukraińcy zbrodni dokonywali kiedy? Wtedy kiedy poczuli się bezkarni. W 1846, jeśli dobrze pamiętam, nie było na arenie międzynarodowej Polski. Coś się zmieniło w tym zakresie?
@JohnMaxwell: Ale pisałeś, że nie mrodowali, a jednak mordowali. O skali piszesz dopiero teraz.
Polacy też mordowali dopiero gdy poczuli sie bezkarni i organy mogace sie sprzeciwstawic mordom albo przyzwalały na nie, albo nie sprzeciwiały w zdecydowany sposób.
@szurszur: Okey, to teraz przejdźmy od ogółu do szczegółu. Czy Ukraińcy mordowali tych którzy mieli ich wyzyskiwać? Czy swoich sąsiadów? Występowali przeciwko wyzyskowi, czy dokonywali czystki etnicznej kierując się narodowością i wyznawaną religią?
@alfokloda0:
Sanguszkowie. Pierwotnie mieli dobra na Wołyniu, potem także na Podolu. Protoplasta rodu Sanguszków posiadał dobra majątkowe: Ratno, Kowel, Wizna, Lubomla i Kamień Koszyrski. Do sprawdzenia na mapie gdzie to jest jak nie wiesz. I teraz uwaga, uwaga - pałac Sanguszków w Warszawie przy ul. Nowy Świat 51.

Radziwiłłowie. Jedyna żyjąca ciągle linia pochodzi z Ołyki (Wołyń) i Nieświeża (Białoruś). Polskie formy Radziwiłł lub Radźwił (patronimiki Radziwiłłowic(z), Radźwiłowic(z)) pochodzą od pierwotnie
@maniac777: Pisałem całościowo o stosunkach polsko-ruskich, które to zaczęły się kilka stuleci przed rozbiorami. Gdy ktoś pisze o kolonizacji w takich mocnych słowach to zakładam, że ma na myśli kilka stuleci naszej obecności tam, a nie tylko lata 30ste dwudzieste wieku. Czyli w ogóle nie odniosłeś się do tego co ja napisałem. Nie lubię tak rozmawiać, ale ze swojej strony odniosę się do twojego argumentu, skądinąd nijak nie mającego się do